Poortwachters 7

De Beemster heeft een rijk verleden, stammend uit de Gouden Eeuw. Na de drooglegging van het meer zagen een heleboel rijke heren uit de stad hun kans schoon om een mooi buiten neer te zetten in de polder. De poortwachters die ik hier heb gefotografeerd danken hun bestaan aan die vroegere geschiedenis, maar ze zijn vrij nieuw. Ze staan langs de Volgerweg en zijn de toegang poort tot het Beemster Arboretum sinds 2012. Maar het is aan het echtpaar Hans Völlmar en Jetske Straatsma  te danken, die uit eigen middelen deze enorme poort hebben laten nabouwen, die oorspronkelijk hoorde bij het Buiten Zwaansvliet. Op een iets andere plek dan het origineel, want daar ligt nu een snelweg. De beelden zijn de allegorische figuren Fortuna (lot) en Prudentia (voorzichtigheid-verstandigheid – wijsheid).

 

 

 

 

 

 

 

 

Het zijn replica’s. In de tuin van het rijksmuseum in Amsterdam staan de originele beelden, die destijds voor de sloop zijn behoed. Het hele verhaal over de geschiedenis is hier na te lezen.

3 gedachtes over “Poortwachters 7

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s