De Sint Catharinakapel

Voordat we de wandeling naar Oud-Lemiers gingen maken had ik op de website van de Sint Catharinakapel gezien, dat je deze tijd van het jaar elke donderdag om 15.00 uur de kapel kunt bezichtigen samen met een gids. Dus waren wij er op de afgesproken tijd. Marjo Büsse begon aan acht aandachtige toehoorders te vertellen over de bijzondere geschiedenis van de kapel, die ooit kerk was, over de scheve toren die bij de restauratie bewust scheef is gerestaureerd, over de verdwaalde  Duitse grenspaal op Nederlands grondgebied en nog meer. Dit alles was de opmaat voordat we naar binnen gingen. Marjo waarschuwde ons, dat we niet moesten schrikken. De muurschilderingen zijn immers niet wat je in een kerk zou verwachten. En…………wauw! Wat is dit prachtig. Op het tongewelf van dit zaalkerkje is het hele scheppingsverhaal geschilderd, vol symbolieken en een grote rijkdom aan motieven. Ik had de neiging om op de vloer te gaan liggen en te genieten van alles wat er op het plafond geschilderd was en doorliep in de zijmuren. Hans Truijen is de maker. In 1978 heeft hij dit werk, dat verwantschap vertoont met de Cobra stijl, gemaakt. Ik heb wat foto’s laten zien, maar ik raad iedereen aan: bekijk deze kapel niet alleen van de buitenkant, maar zorg dat je naar binnen kunt. Hetzij met zo’n rondleiding, of ga naar een concert. De gids geeft in ieder geval een prachtige aanvulling op alles wat je ziet.  Ik werd heel blij van alle vrolijke kleuren, hoewel er ook ernstige dingen werden verbeeld. Maar het totaal was zo prachtig! Je blijft kijken! De kapel is eigendom van het bisdom. Saillant detail: de conservatieve bisschop Gijssen heeft goedkeuring gegeven aan deze schilderingen. In de kunst bleek hij dus zeer progressief!

Gelukkig is er een stichting in het leven geroepen en zijn er van die gedreven vrijwilligers, waardoor wij nu naar al dit moois kunnen gaan kijken. Deze plek verdient het om meer in de belangstelling te komen!!

10 gedachtes over “De Sint Catharinakapel

  1. Ik ken het niet maar je foto’s vertellen wel een verhaal.
    Zulke gebouwen bekijken vind ik zelf ook altijd erg leuk al doe ik het dan bij voorkeur zonder een gids. Ja ik weet dat ik dan veel info mis maar dat moet dan maar 😉

    Fijn weekend

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s