Marskramerpad: Breukelen – Noorden

Het grote Chinese gebouw waar van der Valk in is gevestigd bij Breukelen zie je meestal alleen maar liggen vanaf de snelweg. Nu was dit ons startpunt  van het Marskramerpad, het volgende lange-afstand-voetpad, dat we gaan doen. Wij lopen het pad niet altijd in chronologische volgorde. We kijken meer naar mogelijkheden van openbaar vervoer en hoe de wind staat. We wandelden drie dagen achter elkaar van Breukelen naar Leiden. Hierna volgen nog twee etappes naar Den Haag. Dan hebben we een flink gedeelte van Zuid-Holland doorkruist. Daarna gaan we vanuit Breukelen richting het oosten van het land.

De eerste dag liepen we naar Noorden. Onderweg probeerden we te ontdekken, wat het verschil is tussen ons Noord-Hollandse en het Zuid-Hollandse land. We waren nog nooit echt goed in Zuid-Holland geweest. Ook hier polderlandschap, veengrond en water. De vele standaardmolens vielen ons op. en het vele water. Wij wonen in Waterland, maar de kleine slootjes en meren stellen niets voor bij de Nieuwkoopse plassen, de Langeraarsche plassen en hoe die wateren ook allemaal mogen heten. Onze wandeling ging veel over dijken, langs rivieren en kanalen, die je dan ook weer eens over moet zien te komen. Dus genoeg ophaalbruggen en pontjes gezien vandaag. Al dat water is zo toegankelijk hier. Het loopt vaak haaks op een dijk, die vaak een straat is. Groot gemak voor alle plezierbootjes. Het was af en toe file op het water, zagen we.Op ons logeeradres waren we omringd door water. Eigenlijk liep er een dijk dwars door een groot meer. Aan die dijk lagen wat huizen, met stuk voor stuk schitterende tuinen aan het water.  Het was een warme en daardoor vermoeiende wandeldag, maar met als kroon op alle inspanning konden we genieten van een prachtige ondergaande zon boven de plas.

8 gedachtes over “Marskramerpad: Breukelen – Noorden

  1. schitterend, het was voor mij als geboren Amsterdammer ook een belevenis, pas toen mijn broer er middenin ging wonen en hij ons meenam op wandelingen langs al dat water, de plassen, over al die dijken en brugjes kreeg ik een beeld van dit landschap. Je geeft er een beeldende beschrijving van. Maar onze mooie Noord-Hollandse dorpjes miste ik er, we zagen wel veel villa’s en vakantiehuizen.

    Liked by 1 persoon

  2. Dit is mijn land, Jeanne. Niet exact waar wij nu wonen maar Mart is vlakbij de plassen, aan de rivier de Drecht geboren en wij hebben daar de eerste jaren van ons trouwen gewoond. In de winter rij ik bijna wekelijks langs de Nieuwkoopse plassen. Ik ben benieuwd waar precies jullie sliepen, welk dorp.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s