Op zoek naar mijn roots (2) De poffer

Ik had nog nooit van een poffer gehoord, maar de typisch Brabantse hoofdtooi wordt zo genoemd. Er blijkt een museumpje te zijn in Sint Oedenrode waar de geschiedenis van deze Brabantse mode uit de doeken gedaan wordt. Als je net zo’n prachtige foto van je oma onder ogen hebt gekregen en je bent in de streek, dan moet je daar natuurlijk heen. In een monumentaal pand (een begijnhof uit 1435) is de VVV gevestigd samen met dit museum. De poffer werd maar betrekkelijk kort gedragen, tussen 1870 en 1940. Toevallig net tijdens mijn oma’s leven. Je kunt er rangen en standen aan aflezen en je hebt ook voor verschillende gelegenheden een toepasselijk model. (rouw en trouw)Het werd een vermakelijk bezoek. Het bleek namelijk dat je er ook zo’n poffer kon passen. Dat liet ik me geen twee keer zeggen. Ik kreeg nog een blouse aan, voordat het ondermutsje met de hoofdtooi opgezet werd. Ik denk dat ik weet waarom deze modegril, maar zo kort heeft geduurd. Bij elke stap die je zet zakte dat ding schever en schever. Niet echt praktisch dus. Je moest heel serieus kijken, als je zo’n poffer op had. Dat was een moeilijke opgave. Ik wilde kijken of ik een beetje op mijn oma lijk, wat vinden jullie?

15 gedachtes over “Op zoek naar mijn roots (2) De poffer

  1. Ik zie zeker grote gelijkenis, al kijk jij een stuk vrolijker. Mensen op oude foto’s keken altijd ernstig, want dat moest van de fotograaf. En het duurde wel eventjes voordat zo’n foto gemaakt was natuurlijk. Ik bedenk me opeens dat heel veel ouderen toen geen of erg weinig tanden meer hadden en dus liever niet lachten.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s