Op zoek naar mijn roots (3) De langgevelboerderij

Mijn neef zou mij meer kunnen vertellen over het leven van opa en oma op de boerderij, volgens mijn nicht (zie roots 1). Zelf kent hij de streek op zijn duimpje, hij heeft er altijd  gewoond. Hij heeft een gemengd boerenbedrijf. Dit bedrijf  is niet meer te vergelijken met de bedrijven die mijn grootouders hadden. Dat waren keuterboertjes, die steeds voor een aantal jaren een boerderij pachtten van een grootgrondbezitter. Ze hadden wat vee, wat land, waarmee ze net hun hoofd boven water konden houden. Het was een hard bestaan, daar in de Peel. Steeds meer heidegebied werd ontgonnen, maar het is geen erge vruchtbare grond. De 7 kinderen van het gezin moesten, om ook geld in het laatje te brengen, al jong uit werken als loonwerker of dienstmeid. Dat was dus ook het lot van mijn vader. Veel toekomst was er voor hem niet in de Peel. Na allerlei bijscholing is hij bij de Nederlandse Spoorwegen terecht gekomen. Hij zei De Peel vaarwel en werd gestationeerd in Susteren en later in Schinnen. Zodoende ben ik in Limburg geboren en opgegroeid. Mijn neef ging met ons een autotoer maken langs de huizen, waar mijn opa en oma gewoond hebben, voor zover hem bekend. In Brabant zie je het type langgevelboerderij: woonhuis, tussenruimte en stallen voor het vee zitten achter elkaar. De Rietvink was de laatste boerderij, daarna hebben ze nog in een klein houten huisje gewoond, waar ik nog herinneringen aan heb. Ook dat huisje is er nog, weliswaar verstopt achter een heg en struiken, maar mijn neef kon het me wijzen. Zo leuk!

13 gedachtes over “Op zoek naar mijn roots (3) De langgevelboerderij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s