Droomkoninkje

 Ik kreeg dit boek te leen van een vriend, die het mij tipte, mede ook omdat het over de mijnen in Zuid-Limburg gaat. Het is een klassieker van Herman Heijermans uit 1923. Ik twijfelde of ik dit boek wel uit zou lezen. Zou dat nog leesbaar en interessant genoeg zijn? Zou ik niet afhaken vanwege de ouderwetse taal? Het tegendeel bleek waar. Wat een prachtig boek. Zo knap geschreven. Wat een taalgebruik, de vloeiende zinnen, zo prachtig beschrijvend en humoristisch. Je ziet alles als in een film aan je voorbijgaan. Om even een voorbeeld te geven: Er staat niet, dat iemand in het licht van het raam gaat staan maar: Tante Toos onderschepte het licht van het tuimelraam met de volrijpheid van haar lichaam. Dit boek is niet voor niets een klassieker. Ik heb ervan genoten. Ook mooie illustraties trouwens.

Samenvatting:   Op geniale wijze heeft Herman Heijermans zich in de gedachtewereld van Koert, een teer ventje met een mismaakte voet, dat veel van zijn tijd in bed moet doorbrengen, verplaatst. De gedragingen en reacties van dit vroegrijpe jongetje noteert hij met liefde, mededogen en een weldadig gevoel voor humor. Prachtig ook tekent de auteur de volwassenen, de vader en de moeder, in hun onderlinge verhouding en in hun verhouding tot hun gebrekkige kind.
Herman Heijermans, die met Droomkoninkje een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de literatuur over kinderen, toont hierin, evenals in zijn beroemdste toneelstuk Op hoop van zegen een zeldzaam rijke liefde, een warme menselijkheid en een driftig rechtsgevoel.

Bron: bolcom

4 gedachtes over “Droomkoninkje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s