De schoenendoos

De schoenendoos had ik de laatste keer dat we er waren, mee genomen uit Limburg. Hij behoort tot de nalatenschap van mijn vader. Toen ik hem weer zag maakte mijn hart een sprongetje van herkenning en plezier. Het was namelijk al zowat vijftig jaar geleden, dat mij die doos onder ogen kwam. En nu kon ik hem zomaar mee naar huis nemen om op mijn gemak nog eens te bekijken. Ik heb eigenlijk een haat/liefde verhouding met deze doos. Er zit een viewer in met een stapel kijkplaatjes van Lourdes, het Franse bedevaartsoord. Als kind heb ik die kaarten heel vaak bekeken. Zelfs zo intensief, dat ik er nu nog heel veel van herkende. En weer vond ik alles even mooi en indrukwekkend wat ik erop zag.

Vanaf mijn pubertijd begon ik het een en ander eens wat kritischer te bezien. Tegelijk met het afnemende geloof in de kerk begon ik ook de wonderen, die op voorspraak van Maria plaatsvonden, in twijfel te trekken. Ook het feit dat mijn vader jarenlang minstens eens per jaar,soms zelfs twee of drie keer naar Lourdes ging, werd niet meer zomaar geaccepteerd. Weliswaar was het voor hem geen vakantiereis. Hij was brancardier voor de zieken die meereisden met de Limburgse Bedevaart. Maar wij als gezin zijn nooit op vakantie geweest. Al zijn vakantiedagen gingen op aan de reizen. Toen mijn vader mij na mijn eindexamen een reis naar Lourdes aanbood heb ik uit dwarsheid geweigerd. Ik heb er nu wel spijt van, dat ik mezelf die ervaring ontnomen heb. Nu zou ik wel door dat bedevaartcircus heen kunnen kijken naar al het natuurschoon en andere bijzonderheden, die daar ook te beleven zijn. Toen kon ik het niet. Daardoor ben ik tot op heden nog nooit in Lourdes geweest, hoewel ik het daar uit kan tekenen vanwege de mooie plaatjes, die ik tich keren met de viewer gezien heb. Als ik eens in de buurt kom, ga ik nu zeker erheen.

11 gedachtes over “De schoenendoos

 1. Een viewer! Die had ik als kind zo graag gewild..maar nooit gekregen.
  Lourdes… daar gebeurden de wonderbaarlijke genezingen. Ik heb nog een paar foto’s van mijn tante als verpleegkundige in Lourdes tussen de brancards en de rolstoelen. Dat vond ik dan weer eng. Dat beeld van die zwaar zieke mensen waarmee werd gezeuld naar de grot in het verre Lourdes.
  Met dit blogje werp je me terug naar herinneringen uit mijn kindertijd.

  Liked by 1 persoon

 2. Ik zag laatst een docu over de lourdestrein zeer bijzonder maar wist meteen dat ga ik niet op kunnen brengen ook niet vrijwillig. Ik snap je wrok je vader was weg uit de sleur maar de rest blijft achter. Viewers zijn van na mijn jonge jaren maar ik vind ze nog steeds leuk. Lag er 1 bij de kringloop mooi spul.

  Liked by 1 persoon

 3. Wat een mooi en begrijpelijk verhaal, Jeanne. Prijs jezelf maar gelukkig: wat jij op je tochten door Nederland met ons deelt is feitelijk bijzonderder dan dat hele Lourdes. En voor de cigales, de tijmgeur en de mediterrane temperatuur heb je dat bedevaartsoord niet nodig. Ga er één keer naar toe ter nagedachtenis aan je vader. En neem je viewer mee om te verifiëren of alles klopt. We zijn benieuwd.

  Liked by 1 persoon

 4. Wat geef je een mooie inkijk in je ervaringen met de inhoud van de schoenendoos.

  Tijdens een reis door Portugal ooit Fatima bezocht omdat we in de buurt waren. Mij doet het niets, maar er zijn mensen die er veel troost vinden, zelfs nadat ze het plein op hun knieën hebben bedwongen of misschien moet ik wel zeggen vooral.

  Liked by 1 persoon

 5. Ik begrijp het helemaal, ik denk dat ik hetzelfde gedaan zou hebben. En Lourdes hoeft voor mij nog steeds niet. Vrienden van mij zijn er dit jaar voor de tweede keer geweest, ik weet niet wat zij daar zoeken.

  Liked by 1 persoon

 6. Joop is er ook een keer geweest toen hij daar in de buurt een tocht maakte. Ach ja, je vader deed goed werk, misschien wilde je moeder niet op vakantie en vond ze het zo best dat hij er even tussenuit was, je weet toch nooit precies de reden.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s