Alkmaarse meester

Samen met mijn ex-collega M ging ik naar het Stedelijk Museum van Alkmaar om de schilderijen van Emanuel de Witte te zien. Hij leefde van 1617 tot 1692. Ik had nog nooit van de man gehoord, maar de tentoonstelling was zeker de moeite waard. In één zaal waren alle kunstwerken samen gebracht. De inrichting deed me aan een kerk denken met lichtschijnsels door de ramen en kerkstoelen. Er heerste een serene rust terwijl iedereen langs de schilderijen liep, de bijschriften lezend of de autotour beluisterend. Er werd weinig gepraat en dat wat er gezegd werd was op fluistertoon. Blijkbaar nodigde de ruimte daar toe uit, waardoor de kerkelijke sfeer versterkt werd. 

Ik heb dan ook heel geconcentreerd alles bekeken en vond het erg mooi. De Witte is beroemd geworden door zijn kerkinterieurs. Hij is een meester in het spelen met licht.

Andere thema’s waren portretten, markttaferelen en interieur-in/doorkijkjes. Mooie tentoonstelling in een mooi museum. Ik was er nog nooit geweest, maar ga hun programma in de gaten houden.

3 gedachtes over “Alkmaarse meester

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s