JHM

Het was alweer lang geleden, dat ik een bezoek bracht aan het Joods Historisch Museum. Maar de tentoonstelling van de gouaches van Charlotte Salomon wilde ik nog  zien, nadat ik het boek had gelezen. Het is indrukwekkend wat die Charlotte in een paar jaar tijd gemaakt heeft. In WO 2 is ze gaan tekenen. Tussen 1941 en 1943 heeft ze haar levenswerk gemaakt. Als Jodin had ze het toen niet gemakkelijk, maar ook in de periode voor de oorlog had ze al veel meegemaakt met haar eigen familie. Zelfmoord leek daar wel een erfelijke factor, dus dat hakte er wel in bij Charlotte. Door het schilderen kon ze zich uiten. Dat zie je ook in de tekeningen terug, haar heel eigen stijl, vol emoties, heftigheid, weinig blijheid veel trieste gebeurtenissen. Indrukwekkend.

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar de opstelling in het museum vond ik minder aantrekkelijk. Jammer dat het zo donker was en jammer dat alles achter glas zat. Door de spiegeling was het moeilijk kijken. Er is zoveel leeswerk bij, dat ik het in ieder geval niet heb volgehouden om alles te lezen. Maar gelukkig had ik het boek gelezen, dat was een mooi houvast.

En zoals ik al eerder meldde is hier het hele werk van Charlotte te bekijken en te beluisteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s