Hannah

Afgelopen zondag zat ik voor de verandering in Alkmaar in de bioscoop. Mijn ex-collega/vriendin woont daar in de buurt en aangezien ik met het boekje van Griet gratis met de trein kon, gingen we naar het Alkmaarse filmhuis.

Daar draaide Hannah met Charlotte Rampling. Ik had gezien dat de film maar twee sterren kreeg, maar omdat Charlotte een favoriet van mij is ging ik er toch heen. En ik heb genoten van de acteerprestaties van Charlotte. Het camerawerk was heel mooi gedaan. Er is erg ingezoomd, zeg maar intiem gefilmd, heel menselijke gewone dingen, zoals vlekjes, pukkeltjes en een oud lijf lijken niet mooier gemaakt dan het is. Je moet je overgeven aan het tempo van de film en die was erg traag. Zowat elke stap ergens heen lieten ze zien, niets werd aan je fantasie overgelaten. Dat en daarbij de weinige antwoorden, die je kreeg op vragen, die je wel had over het gebeuren, gaven deze film wat onbevredigends. Er had meer ingezeten, naar mijn idee, helaas.

Hier nog een samenvatting van het verhaal van de site van het Filmhuis: Een intiem portret van een vrouw die tussen realiteit en ontkenning verkeert; ze moet leren omgaan met de gevangenzetting van haar echtgenoot. De Poolse Hannah is in de zestig. Wanneer haar man een gevangenisstraf uitzit, heeft ze te kampen met verlies en twijfel. Haar hardnekkige ontkenning zorgt ervoor dat ze steeds meer haar verstand en realiteitszin dreigt te verliezen. Door lange tijd in het midden te houden wat er precies is gebeurd, plaatst filmmaker Andrea Pallaoro ons in Hannah’s schoenen –zij weigert de feiten onder ogen te zien. In zorgvuldig gecomponeerde en indringende beelden vangt Pallaoro haar leven, balancerend op de grens van realiteit en ontkenning.

De blik van Charlotte Rampling neemt je mee in het verhaal en zorgt ervoor dat je 95 minuten lang op het puntje van je stoel zit. Tijdens het Filmfestival in Venetie won ze voor haar rol de prijs voor beste actrice. Hier kun je de trailer bekijken.

5 gedachtes over “Hannah

  1. Hartverscheurend…exact wat ik voelde bij het zien van de trailer. Deze wil ik zien en dan bovendien nog die prachtige Franse taal. Ben er helemaal voor gewonnen. Dankjewel voor de tip!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s