Heiligdomsvaart

Min of meer toevallig combineerden wij familiebezoek met de Heiligdomsvaart, een traditioneel en eeuwenoud religieus feest in Maastricht. Eens in de zeven jaar worden de relikwieën uit de schatkamers van Sint Servaas in processie door de stad gedragen. Wij waren nog nooit naar dit katholieke gebeuren gaan kijken. Maar vandaag was toch een uitgelezen moment, ook omdat onze zwager gevraagd was om met zijn blasersensemble Cupros mee te lopen en voor muzikale omlijsting te zorgen. Dus raakten we verzeild tussen het publiek van de zeven-jaarlijkse processie. Ik ben niet meer katholiek, maar ik vond het indrukwekkend hoe deze processie vorm werd gegeven met bijbels uitbeeldingen uit het oude en nieuwe testament, historische onderwerpen zoals de Pelgrimage van de H. Amelberga uit Susteren (mijn geboortedorp), Middeleeuwse muzikanten, vaandelzwaaiers, om maar een paar dingen te noemen. Muzikale ondersteuning was er ook met Surinaams gezang, verschillende koren en uiteraard een aantal fanfares. De clerus was goed vertegenwoordigd in de stoet. De gelovigen konden bidden, als ze dat wilden. Veel mensen  zien deze processie als een stuk volkscultuur. Voor mij komt er ook nog eens een flinke portie nostalgie bij. Het kwistig strooien met wierook, door de rood-gerokte misdienaars deden niet alleen een beroep op mijn visuele zintuigen, maar ze wekten ook de geur van vroeger op, heerlijk!.De sfeer was heel ingetogen en sommige momenten werd het publiek zelfs heel stil langs de kant. De kern van de processie zijn de relieken uit de schatkamer van Sint Servaas , die dus één keer in de zeven jaar buiten de kerk aan het publiek getoond worden. Er werd heel wat afgesjouwd met al die schatten! Het voelde zo goed om daar te zijn. Mooi om eens meegemaakt te hebben.

9 gedachtes over “Heiligdomsvaart

 1. De geur van wierook, een processie, daar zou ik zeker nostalgische gevoelens bij krijgen. Alleen al jouw foto’s, prachtig Jeanne. Ik liep zo vaak als bruidje in een processie mee, samen met mijn zusjes en klasgenootjes. Het hoorde bij ons leven…..toen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ja heiligdomsvaart is mooi optocht maar je beledigd onze Vader God ,de Zoon en H Geest hiermee heel erg zulke optochten zijn het spel van satan

  Like

 3. Vooral de foto met de akolieten in de wierook vind ik prachtig. Hier in Italie zie je nog veel processies en ook mij doen ze altijd erg aan vroeger herinneren en mijn Roomse jeugd. Lang geleden.

  Like

 4. Ik heb ook niets met het katholieke geloof, maar ook wij ontkwamen er zondag niet aan om ook in een processie verzeild te geraken. (in Beek).
  btw ik heb het boek van Marcia met veel plezier gelezen. Het was zo herkenbaar, maar af en toe een beetje warrig in de tijd. Mijn schoonmoeder kwam van Waubach en dat zegt genoeg, toch…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s