Jan Taminiau in de hitte

Eerst dacht ik dat het niet zo’n goed plan was om met die enorme hitte (35 gr) naar Utrecht te reizen en naar het Centraal Museum te gaan. Met zuslief en schoonzus hadden we deze dag allang gepland en in het museum was een tijdslot voor ons gereserveerd. Dus we gingen gewoon. En als ik jullie een goede raad mag geven: je kunt niets beters doen op zo’n hete dag dan een reisje met het openbaar vervoer maken. Lekker airco overal. Uiteraard kan een autoritje ook, mits je auto airco heeft.  Bezoek dan een museum of ander doel, waar ze binnen een aangename temperatuur maken met een airco-installatie. Dan heb je in ieder geval een flink aantal uren geen centje last van de warmte.

Over Jan Taminiau’s tentoonstelling had ik al veel lovende woorden gehoord en langs zien komen op verschillende blogs. Maar je moet het met eigen ogen gezien hebben. Wat een textielkunstenaar! Wat een originaliteit! De technieken zijn verschrikkelijk arbeidsintensief, want bijna elk ontwerp is opgebouwd uit kraaltjes en pailletjes. Maar Jan is ook een goed modeontwerper, want elk ontwerp is prachtig van vorm. De liefde voor het vak en voor de vormen van de vrouw straalt ervan af! Dit stukje tekst vond ik typerend.

De jurken zijn alom bekend. Ik plaats een collage, dan valt het oog vooral op de vorm. Ik heb zelf veel vaak ingezoomd op de details, waar ik een paar voorbeelden van laat zien. Met de uitleg van zuslief, die textielkunstenaar is, gaat alles nog meer leven. 

Het was een welbestede dag en je kunt al dit moois nog met eigen ogen bekijken tot 26 augustus.

12 gedachtes over “Jan Taminiau in de hitte

  1. Museums zijn meestal goed geconditioneerd. Heerlijk toeven daar. Niet dat ik naar jurken zou gaan kijken, Maar er zijn genoeg andere musea.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s