Job

De hele zomer door had ik moeite om me te concentreren op een boek, dus ik las steeds kort en schoot daardoor totaal niet op in een dikke pil, die ik voor deze periode bedacht had. Om even wat variëteit te hebben begon ik in dit boek: Job van Joseph Roth (1894-1939) is het boek, dat in september besproken gaat worden in onze leeskring.

Ik werd meteen gegrepen door het verhaal, dat speelt in de periode voor de eerste Wereldoorlog in Rusland. Weliswaar zijn ‘triest, somber, tragisch’ en nog meer deprimerends, woorden, die heel goed passen bij dit boek. Kortom, het is geen boek waar je blij van wordt. Toch boeide het van begin tot eind. Ik bleef lezen en had het dus zo uit. En gelukkig was er na alle ellende toch een happy end. Een aanrader!

Dit is de inhoud, zoals op de achterkant van het boek staat:

De vrome dorpsleraar Mendel Singer is de reïncarnatie van de Bijbelse figuur Job, veroordeeld om de beproevingen Gods te ondergaan. Singers vrouw en twee van zijn kinderen komen te overlijden, om naar Amerika te emigreren moet hij zijn gehandicapte zoon achterlaten, en ten slotte moet hij met lede ogen toezien hoe zijn dochter naar een krankzinnigengesticht wordt afgevoerd. Gebukt onder zijn zware lot komt Singer in opstand tegen God en verliest hij de moed om te leven, totdat er op een dag een haast wonderbaarlijke ommekeer van het noodlot plaatsheeft. Job is het aangrijpende verhaal van een eenvoudige joodse man en zijn gezin, en tegelijkertijd de kroniek van een heel volk en van een tijdperk dat afloopt.

8 gedachtes over “Job

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s