Kunstige Noord-Zuidlijn

Ik vind het al een huzarenprestatie, hoe ze die Noord-Zuidlijn zo onder een stad door hebben kunnen aanleggen. En het vervult me nog meer met bewondering, nu ik de hele uitvoering ervan heb gezien. Wat is het mooi geworden! Het is nog nieuw dus alle staal en glas glimt je tegemoet. De hal onder het Centraal Station noemt men de Kathedraal.  Ja, die allure heeft het daar wel.

Dat elk station van de lijn opgesierd is met een kunstwerk geeft het natuurlijk nog meer cachet. Hier liet ik al wat zien. Nu ben ik op elk station uitgestapt. Het meest in het oog springend vind ik de ‘lichtshow’ van Ramses Shaffy bij station Vijzelstraat. Het ritje met de hoge, steile roltrap duurt niet lang genoeg om alles in één keer te zien. Ik ben ernaast blijven kijken tot ik alles begreep en zag. Zijn portret is opgebouwd uit gekleurde lijnen. Elke lijn correspondeert met een persoon, die belangrijk in Ramses leven was. Je ziet bij één lijn meteen ook nog het levensverhaal van de betreffende persoon. Hier zie je het geheel. Kom je eens bij halte de Vijzelstraat, dan zul je elke keer een stukje zien. Blijft leuk om naar te kijken.

In de verdeelhal van ’t Centraal Station hangen twee werken. Het zijn wandkleden met een Indonesische inslag. Kunstenares Jennifer Tee laat twee culturen samenkomen: de oer-Hollandse tulp met de Sumatraanse palepai of scheepjesdoek.  Je ziet elementen uit de handelsgeschiedenis met Indonesië en Amsterdam, uitgevoerd in grote wandkleden, opgebouwd uit gedroogde tulpenblaadjes. Er is ooit een tentoonstelling van geweest in het Rijksmuseum. Daar is toen een foto van gemaakt en dat hangt nu hier. 

Even een collage van wat details:

en van dichtbij de tulpenblaadjes (helaas niet echt scherp)

Er is op andere stations nog meer te zien. Ga zelf eens kijken, het is de moeite waard.

9 gedachtes over “Kunstige Noord-Zuidlijn

  1. Ik heb bij dat station Vijzelstraat gewoond vroeger. Toen lag ook al de hele tramrails open. Wat een kabaal was dat. Nu heeft het helemaal lang geduurd.
    Prachtige kunstwerkjes die stations. Hoe maak je de stad mooier, met kunst waar iedereen van kan genieten elke dag weer. Ik teken ervoor.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s