Poortwachters 32

Ria spotte op Schouwen Duiveland deze prachtige witte nimfen, die dienst doen als poortwachters.

Volgens mij zijn het beeltenissen van Aphrodite de godin van de Liefde, het Evenwicht en zo meer. Mooi om die aan je poort te zetten. Volgens Ria komt er nooit zonlicht op de beelden, vandaar dat het ene beeld zo onder het mos zit.

 

 

 

 

 

 

 

Ze staan aan een oprijlaan, die vroeger naar Huize Potter leidde. Het kasteeltje was ooit van Hendrik de Pottere. Hij kwam als kapitein van een vendel Schotten in 1587 in Schouwen terecht; onder Noordgouwe nam hij zijn intrek in het oude kleine slot, waar eens de Heren van Noordgouwe zouden hebben gewoond;

In 1729 werd het kasteeltje deels afgebroken en verbouwd tot boerderij.  De tegenwoordige aanblik ziet er niet uit als boerderij, maar het is een prachtig verbouwd geheel. Als iets te koop staat kun je het meestal ook bekijken op Funda. Dat deed ik natuurlijk, nieuwsgierig als ik ben, wat die poortwachters nu eigenlijk staan te bewaken. Het is een plaatje. (bron: Jaap.nl)

Ria weet nog te melden dat tegenover huize Potter het Pottershofje ligt. Dat hofje hebben erfgenamen van Hendrik in 1651 laten bouwen: een vijftal lage weduwenhuisjes.

6 gedachtes over “Poortwachters 32

  1. Nooit weet ik niet maar niet vaak in elk geval de linkse ziet ook het groenste. Het zijn hoge bomen. Mooi verhaal en aphrodite daar had ik nog niet aan gedacht. Ik vond het een beetje protserig binnen en erg wit 😉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s