De brouwerij

We liepen door Wyck en werden staande gehouden door dit echtpaar in de Rechtstraat.

We mochten ze meteen als model gebruiken en konden hen uitgebreid op de foto zetten.

In ruil daarvoor vroegen ze ons of we de brouwerij wilden bezichtigen. Je zou het in zo’n winkelstraat niet verwachten, maar daar is sinds 1758 een brouwerij gevestigd. De enige brouwerij in Nederland, waar het woonhuis van de eigenaar voor en boven te vinden is. Tot aan de dood in 1970 van Paul Bosch, die de laatste telg was uit het brouwersgeslacht, was deze brouwerij nog in bedrijf. Sinds 1996 is het een monument. Jaarlijks organiseert men een open dag met de bedoeling, dat iedereen zelf ervaart hoe er destijds in een brouwerij werd gewerkt en geleefd. Ja, want alles is achter gelaten in de oorspronkelijke staat. Paul Bosch was vrijgezel en hij heeft niets aan de inrichting verandert, zoals hij dat van zijn ouders erfde. Hij heeft alles goed onderhouden en ook in het proces van het bierbrouwen hield hij de touwtjes in handen. Een groep vrijwilligers zorgt er nu voor dat dit gebouw en fabriek met grote cultuurhistorische waarde behouden blijft voor de gemeenschap. Je ziet binnen vertrekken van het woonhuis, ontvangstkamer en zaaltjes, die er uitzien als een café. 

Achterin kom je op een binnenplaats met uitzicht op de schoorsteen en fabrieksgebouwen. Vandaag was er muzikale begeleiding vanwege de open dag.

Je kunt het hele jaar door met gezelschappen deze brouwerij bezoeken. Erg leuk.

7 gedachtes over “De brouwerij

  1. Veel te ver uit de richting voor ons maar heel leuk voor wie er wél in de buurt is.Wat een mooi paartje om op de foto te zetten, zo jammer dat er tegenwoordig eigenlijk nooit meer hoeden gedragen worden, het heeft toch wel iets.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s