Leporello

Mijn schilderlessen krijgen dit jaar een vervolg. Een oefening in kleurenleer was meteen een manier om ons vrij te laten schilderen. En dan vrij in de betekenis van niet terugvallen op het bekende, doen wat in je opkomt, alles uitproberen, maar het grote blad moet vol. Primaire -en complementaire kleuren aan de hand van de kleurenleer van Innen bewust leren gebruiken. Dit was mijn resultaat.

De volgende les moest ik dit enorme blad in rechthoeken knippen. Eén zo’n rechthoek moest ik uitkiezen en uitvergroten op een groot vel papier. Deze opdracht is nog niet af, maar wel heb ik nu al een stapel fleurige kaarten. Er zitten leuke schilderijtjes tussen.

Ik vind het fijn om ze te kunnen bekijken. Toen kwam ik de intrigerende naam Leporello tegen. In die vorm kan ik ze uitstallen. Het is gewoon een zigzag vouwsel, dat dicht kan met een strikje als boek, maar je kunt het ook rechtop zetten. Perfect geschikt voor mijn doel.

Waar komt nou toch die naam vandaan? Dat zocht ik uiteraard even op. Dit las ik op de site van de Stichting van Broek tot Boek: Leporello is het knechtje van Don Giovanni in de gelijknamige opera van Wolfgang Amadeus Mozart. Don Giovanni is een rokkenjager. Zijn ‘veroveringen’ worden vastgelegd door Leporello in een vouwboek dat als een harmonica aan elkaar zit. Zo lijkt het alsof zijn amoureuze avonturen geen begin en geen einde hebben. Als Don Giovanni een meisje aanrandt, belandt hij in de hel. Zo klinkt de  Leporello uit de opera. Ineens schalde de muziek door onze kamer. Manlief attendeerde me erop. Ik wist niet dat dit muziekstuk zo heette.

De ‘leporello’ is de benaming van een drukwerk dat in meerdere slagen zig-zag gevouwen is. Tegenwoordig wordt de techniek gebruikt bij reclamefolders en kaarten in reliëf. Onder meer Duitse rivieren werden in de tijd van de 18de eeuw letterlijk in kaart gebracht op uitvouwbladen van soms een lengte van 2 meter.

18 gedachtes over “Leporello

  1. Lekker een beetje frobelen er is niets leukers, vind ik, In mootjes knippen vind ik dan weer zonde dat kan toch ook op de pc zonder dat echt het hele spul aan flarden gaat, maar ja zo is het ook best leuk 😉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s