Pineut

Vanuit mijn kamerraam legde ik de regenboog vast die boven ons dorp uittorende. Ik word er altijd blij van als ik een regenboog zie.

Toen zoemde ik in op het dak van onze overburen.

Vervolgens krijg ik een dorpskrantje onder ogen en daar lees ik een artikel in over die houten dakpaaltjes. Ze heten pineut en zijn eigenlijk een soort van huisbeschermer en werden beschouwd als een heidense beschermengel. Door de constructie, die van oorsprong een soort symbolische 8-vorm had, meende men dat het zodanig afsloot, dat binnendringers (kwade geesten) geen kans kregen. In Groningen zijn ze bekend als Dympeltje of Dumpeltje en dat is een verbastering van tempeltje. Ze staan meestal op een zadeldakconstructie. Helaas zijn er velen verdwenen, waarschijnlijk omdat de mensen er het nut niet meer van inzagen. Ik hou erg van zulke weetjes en als ik uit mijn raam kijk met zicht op het oude dorp zie ik er toch nog meerdere op de daken staan. Ik bekijk ze nu opeens heel anders. Ze zijn gelukkig niet allemaal de pineut geworden van de zaag. Meer hierover lees je hier.

En brengt een regenboog geluk? Dan zitten wij toch goed en onze overburen helemaal.

16 gedachtes over “Pineut

  1. Meestal is het waterkoud als er regenbogen zijn, dus een echte liefhebber ben ik er niet van hoor. Dat weetje over die paaltjes is wel leuk. Op Scharendijke hadden we een zadeldak, maar daar stond de schoorsteen erop.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s