Rondom Sluis

De auto parkeerden we aan de rand van Sluis. Overal volle parkeerplaatsen: veel Belgen (en zo) op pad. Wij gingen meteen de andere kant op, langs het Jaagpad van de Damse Vaart. De zon scheen, het was lekker fris en wat we om ons heen zagen kon ons bekoren.

Toen we het pittoreske bruggetje overstaken zagen we Sluis in zijn volle glorie achter ons liggen.

Herhaaldelijk liepen we op de grens met België bij deze wandeling. Anna ter Muiden ligt helemaal tegen België aan. De stompe toren maakt het plaatsje al van verre heel herkenbaar.

Het marktplein met zijn dorpspomp in Lodewijk XVI stijl is erg mooi, hoewel deze winterse aanblik met gesnoeide lei – lindes alles wel heel kaal maakt.

Anna ter Muiden heeft al sinds de 13e eeuw stadsrechten en is één van de kleinste stadjes van Nederland, tegenwoordig vallend onder de gemeente Sluis. Het heette vroeger Muiden (Mu in het Zeeuws-Vlaams) en is groot geworden als voorhaven van Brugge. Door verzanding van de haven stopte de groei. Toen het stadje officieel bij Nederland ging horen is de naam van de patroonheilige aan de stadsnaam toegevoegd om het onderscheid aan te brengen met het Noordhollandse Muiden. Het kleine, maar het rustieke stadje ligt er bijzonder fraai bij.

We liepen verder en via de Graaf Jansdijk kwamen we weer op een grensweg terecht, die ons naar Retranchement leidde. De naam van dit dorp is sjieker dan het in werkelijkheid is.

Het is gerust een leuk dorp, maar het is wat gewoontjes als je het vergelijkt met alle pracht van Anna Ter Muiden. De molen is een oude standerdmolen uit 1600. We warmden even door met een kom heerlijke biologische champignonsoep in een leuk alternatief tentje.

Het is wel een plaats met een stadsomwalling. Door prins Maurits is die al in 1604 aangelegd. Het was onderdeel van de Staats-Spaanse verdedigingslinie tijdens de Tachtigjarige oorlog. Er liggen restanten van forten en tijdens de 1ste wereldoorlog zijn er bunkers op gebouwd. Kortom een dorp en een gebied met veel vooral militaire geschiedenis. Tegenwoordig heeft men wandelroutes uitgezet over de wallen en is het natuurgebied geworden.

We waren alweer op weg naar Sluis. Op een gegeven moment markeerde een wildrooster een natuurgebied waar Lakenvelders voor de begrazing mochten zorgen.

Ook Sluis kent natuurlijk een rijk militair verleden. Vanwege de strategische ligging was het een vestingstad en kun je nu nog over de oude stadswallen lopen. Als we dan eindelijk vlakbij het Belfort zijn, is de rust die we de hele dag om ons heen hadden in één klap verdwenen. Wat een drukte van al die winkelende mensen.

Je moet goed door die mensenmassa heen kijken om de schoonheid van Sluis nog te zien. Dat is vandaag niet aan ons besteed, dus gaan we snel richting de stadsrand, waar onze auto wacht. Gelukkig word ik nog even blij van een mooie oude stadsmuur.

Het was evengoed weer een prachtige wandeling vandaag.

16 gedachtes over “Rondom Sluis

  1. pracfhtige uitstap en zo te zien hadden jullie goed helder weer. Wel een eind rijden, ik heb het eens vanuit Maastricht gedaan naar vrienden op camping in Retranchement, en stond versteld hoever je naar het westen gaat. Mooi die slotfoto van bemoste muur.

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik ga ook altijd met een grote boog om sluis heen. Veel te druk altijd, zelfs als het weer niet al te best is. Mooie foto’s vandaag. Ik heb toch nog wat gemist toen we in Brugge waren en naar Groede zijn geweest..

    Geliked door 1 persoon

  3. Verrassend en zo dicht bij waar ik ben opgegroeid… Ik heb nog nooit in Zeeuws Vlaanderen gewandeld! Ik denk trouwens dat het 30 jaar geleden niet zo vanzelfsprekend was om er te wandelen, LAW’s waren er vast nog niet en wandelen was nog lang niet zo populair als nu… Wat ik me trouwens afvraag: wat is de verhouding verhard/onverhard?

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s