Foodfotografie

Ik vond het één van de moeilijkste opdrachten van de fotografie-cursus. De moeilijkheid zat eigenlijk al in het feit, dat ik niet van koken hou. Ik maak niet voor mijn lol een gerecht, dus zeker niet zomaar iets koken of bakken om dan alleen maar op de foto te zetten. Het onderwerp kiezen was ook moeilijk.  Niet elk gerecht leent er zich voor, het moet langere tijd goed blijven.  Ja, want ga je een keer aan de slag met fotograferen, dan ben je zo een paar uur verder. Je begint met het stylen, en bekijken hoe de lichtinval is. Dan ga je vanuit allerlei standpunten fotograferen. Het doel is, dat je een foto maakt, waar de kijker het water van in de mond loopt. Het hoeft niet echt eetbaar te zijn, je mag trukeren.

In het voorjaar maakte ik dit gerecht. Het ziet er misschien uit als een lekker toetje, maar laat ik verklappen, dat het echt niet eetbaar is. Aangezien ijs smelt en ik iets wilde wat op een ijstoetje leek, moet je wat hè. Ik weet niet meer wat ik gebruikt heb, maar het was in ieder geval niet lekker. Een toetje voor de prullenbak dus.

Vorige week bakte ik een notentaart. Heel uitzonderlijk voor mijn doen, maar af en toe krijg ik blijkbaar de geest. Toen hij klaar was, zag ik dat deze taart misschien wel een goed object was voor de foto-opdracht. Hij blijft een tijd goed en hij glimt. In deze donkere dagen wachtte ik tot het licht van buiten, dat ik erbij nodig heb er mee door kon en ging ik aan de slag.

Het was toch wel leuk om er weer een keertje mee bezig te zijn. Ik liet de taart hier ook al zien. Maar er ligt voor mij geen toekomst in de foodfotografie, dat zeker niet.

Hier zie jet het recept van de notentaart op verzoek van Toos:

25 gedachtes over “Foodfotografie

 1. Ik heb ook al een paar artikels gelezen hoe je voedsel moet fotograferen en daar begin ik echt niet aan. Als ze olie voor auto’s gaan gebruiken omdat siroop geen mooi resultaat geeft … en dat terwijl men me altijd leerde dat ik geen voedsel mocht verkwisten omdat er zoveel armoei in de wereld is.

  😉

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik wist niet dat het zo lastig was om een gerecht goed te fotograferen…
    Zelf doe ik maar wat natuurlijk.. Ik houd wel van koken daarentegen.
    Toch ziet dat toetje van jou er verrukkelijk uit 🙂

    Like

 2. in de zestiger jaren las ik wel eens in Ladies Home Journal. Behalve, toen al, alarmerende artikelen over drugsverslaving en opvoeden in de geest van Spock troffen mij de recepten met hun onbegrijpelijke gewichtsmaten maar ook de foto’s van gerechten, met name in de reclame voor (toen al) semi kant-en-klaar producten. “Het viezevreten tot kunst verheven”, zei mijn vriend J. smalend, Hij beschouwde die foodfotografie als de top van de Amerikaanse beeldende kunst.. Er schijnt goed mee verdiend te worden.

  Like

 3. Ik weet toevallig dat ze er allerlei glansmiddelen en rommel overheen gooien om het er zo perfect uit te laten zien en dan nog Photoshop. In het geval van de taart er is licht van 2 kanten en het licht van rechtsboven is een beetje blauwig. De eerste foto vind ik prachtig, jammer dat het niet te eten was. Dat is ook een beetje mijn probleem met deze tak van de sport. Het weggooien van eten.

  Geliked door 1 persoon

 4. Op mijn fototoestel zit een aparte instelling voor voedselfotografie, dus het is wel een speciale tak van sport. De foto’s zien er goed uit, maar ik kan dus voor de smaak beter de notentaart kiezen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Op zich is er uiteraard niet mis met beide foto’s de eerste is prima, de tweede foto zou ik hebben genomen met het daglicht mee, nu zit de schaduw aan de verkeerde kant van de kijker. Het stoort echter niet

  Like

 6. Jouw toetje zit er echt smakelijk uit en de taart, vooral die bij het zeswoordverhaal, ook! Maar ik kan me voorstellen dat als je niet zo van koken houdt, dit onderwerp je minder aanspreekt.
  Ik sta nogal eens te fotograferen in de keuken en heb zelfs een recepten button op mijn blog. Al vergeet ik vaak in het heetst van de strijd tijdens het koken of opdienen een foto te maken.

  Like

 7. Ik heb ooit een foodfotografe als buuf gehad en ik ben wel eens met haar mee geweest op een fotoshoot voor ik geloof de Libelle. Er werd in ieder geval heel veel gedaan met olie en dan heb ik het niet over olijfolie 😉 De meest gemene rotzooi uit spuitbussen zorgden voor de effecten. Maar het was wel erg leuk om mee te maken.

  Like

 8. Hoi Jeanne,

  ja.. dat schijnt nogal moeilijk te zijn.
  En zeker als je helemaal geen kok bent… (ik ook niet!)
  Het is een vak apart en meestal plaatsen mensen hun bordje met eten op facebook of instagram en dan denk ik wel eens;
  “Wat een apenbraaksel” Hahaha…

  Maar dit ziet er mooi uit.
  Misschien is juist de truc, dat het niet eetbaar is?!

  groetjes van Marlou

  .

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik denk bij een foto van zo’n kwak eten ook vaak: dat is al eerder gegeten.
   Op een FB groep voor koolhydraateten zie die kwak. vaak ook nog bruinig met stukjes, en dan komt er een reactie : dat ziet er lekker uit, mag ik het recept? Nou ik niet.
   Ik hou trouwens meer van alle dingen apart op mijn bord.

   Beide foto’s hier vind ik mooi en zien er smakelijk uit.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s