Heerlen en het Maankwartier

Familiebezoek en goedkope Hema-hotel-bonnen, waarvan het einde van de geldigheidsduur in zicht kwam, waren de aanleiding voor ons om een midweekje Limburg te doen. Tussen de familiebezoeken door namen we een kijkje in het Maankwartier in Heerlen. Het ambitieuze stadsontwerp van kunstenaar Michel Huisman heeft tot doel om Heerlen uit het slop te trekken en weer op de kaart te zetten. Toen ik erover hoorde was ik erg blij met dit initiatief en met de durf van de gemeente om veel geld te steken in een gewaagd project. Duidelijk was, dat er iets moest gebeuren om Heerlen weer allure te geven. Toen Heerlen nog een mijnwerkersstad was, floreerden ze daar. Het was dé winkelstad van Zuid-Limburg en omstreken! Ik ging er naar de middelbare school leerde de stad aardig goed kennen. Het ging mij dan ook aan het hart om te zien hoe de verloedering zijn intrede deed na de mijnsluiting. De crisis gaf nog eens een genadeklap en ik denk dat er geen winkelstad is met zoveel leegstand als Heerlen.

Het was een paar jaar geleden dat ik er voor het laatst ben geweest. Ik ving toen een glimp op van de bouw. De documentaire van Aart Zeeman maakte me erg blij. En nu wilde ik eens kijken hoe ver het al stond met de bouw. Er is veel negativiteit om het hele project heen. Het kost dan ook verschrikkelijk veel geld, maar als het dezelfde uitwerking heeft op zakenmensen als op mij, dan wordt het een groot succes. Want ja, ik vond het ongelooflijk en was echt onder de indruk. Het was een sombere maandag en toch waande ik me in Italië! Ik wist niet wat ik zag, toen we in de voor mij bekende Saroleastraat richting station liepen. Daar aan de einder lag een Italiaanse stad! De hele winkelstraat krijgt er een andere aanblik door!

Door trapgewelven loop je naar boven.

Daar zijn gezellige pleintjes met woningen boven bedrijfs/winkelpanden.

Het heeft een soort stadsmuur, waarbij je over de omgeving uit kunt kijken, zoals je dat in Italië ook wel hebt.

Heel centraal staat de zogenaamde Heliostaaf, kunstwerk ontworpen door Michiel Huisman. Dit is de blikvanger, die ver boven de stad te zien is. Het idee erachter is dat met een halve bol en spiegels licht gevangen wordt, dat je zelf niet hebt.

Net zoals in het kunstwerk is overal gebruik gemaakt van prachtige materialen. Afwisseling in stenen metselwerk met witte wanden en andere natuurlijke materialen geeft nu al een sfeervol effect.

En het is midden in de winter, koud, alles kaal en nog lang niet klaar. Maar het ziet er al heel veelbelovend uit. Als de winkel/ bedrijfspanden en de woningen vol raken, kan het echt een nieuw hart en publiekstrekker worden voor Heerlen. Ik hoop zo, dat het lukt!

15 gedachtes over “Heerlen en het Maankwartier

 1. Hoi Sjanne,
  ja… nu begrijp is je “sjannesblog”!
  Jij hebt dus in Heerlen gewoond.

  Wij gaan over een maandje een midweekje Limburg doen.
  Dus… een bezoekje aan Heerlen zit er zeker in!!
  Het wordt écht een wereldstad!

  Groetjes van Marlou

  Like

 2. Juist! Sinds die documentaire staat het Maankwartier ook op ons verlanglijstje. Maar inmiddels spraken we diverse Heerlenaren, die louter en alleen zuur zijn over dit project, doordat er in de voormalige winkelstraten van de stad zo’n leegstand is. Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Toch schreef ik er op 9 november 2017 al iets over:
  ‘Een kunstenaar immers werkt niet vanuit efficiency maar vanuit inspiratie. Wat tenslotte tot stand komt is geboren vanuit een innerlijke noodzaak. Er wordt iets medegedeeld, er ontstaat communicatie. Bij een kunstenaar wint de ziel het van de Rede.”.
  Huisman heeft ook als doel gehad dat de Heerlenaar zich daar ‘goed’ zal voelen Daar staat of valt dit project mee, denk ik. Ik hoop echt dat dit doel alsog bereikt gaat worden. Henny.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s