Poortwachters 53

Bea mailde me: Misschien heb je ze al, deze twee ‘trapwachters?’

Ze staan bij de Leeuwentrap onder de dijk bij de Boulevard in Vlissingen.

Ik zocht op vanwaar ze kwamen… blijkbaar helemaal uit Amsterdam!

En ja, wat zijn ze imposant en met recht Trapwachters! Volgens Bea zijn ze in het echt nog indrukwekkender. Daar zal het niemand lukken om onrechtmatig die trap op of af te lopen. Dan heb je een leeuw in je nek.

 

 

 

 

 

 

En wat mooi, dat verhaal erachter. In het kort komt het erop neer, dat er ooit, rond 1876, op de viaducten rondom het Amsterdamse Centraal Station 22 zandstenen leeuwen stonden. Dat waren indrukwekkende, manshoge beelden. Deze stonden symbool voor de vrije doorgang over water en spoor. De leeuwen met het wapen van Amsterdam stonden bij scheepsingangen naar de stad. Die met het Rijkswapen moesten de spoorlijnen markeren. De symboliek die aan de leeuwen werd meegegeven, verbeeldt mogelijk de hevige strijd die tussen Rijk en stad Amsterdam was gevoerd in de 60-er jaren van de 19e eeuw over de toen zeer omstreden bouw van het station midden in de haven. Helaas trad er verzakking op en alle leeuwen moesten weg in 1909. Wat er precies met die leeuwen gebeurd is, is niet bekend. Van 16 leeuwen is bekend, dat ze herplaatst zijn, door het hele land. Er is al vanaf 2010 een zoektocht gaande naar de 6 kwijtgeraakte leeuwen. In ieder geval staan er dus twee in Vlissingen, eentje met het rijkswapen en op de tweede is het stadswapen van Amsterdam veranderd in dat van Vlissingen.

 

 

 

 

 

Wil je het hele verhaal lezen, en de zoektocht naar die 22 leeuwen, klik dan hier. Met dank aan Bea dus.

 

10 gedachtes over “Poortwachters 53

 1. Hoi Jeanne,

  wat een imposante leeuwen.
  Ik wist van het hele verhaal niks!
  En als ik een dagje vrij-reizen ga… dan ga ik naar Vlissingen!
  Ik ga ze opzoeken… leuk!

  groetjes van Marlou

  .

  Like

 2. Weer een leuk weetje. Het zijn wel imposante wachters.
  Ik zag zonet een stel kleintjes bij mij in de buurt, ze houden het wapen van Alkmaar vast.
  Had geen toestel mee, maar ze komen heus naar je toe.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s