Ouderwets zwoegen

De column op de voorpagina van de Volkskrant van Pauline Cornelisse vorige week vond ik erg leuk en raak getypeerd. Ikzelf heb een gewone toerfiets, die af en toe haperingen vertoond. Dus denk ik wel eens na over een nieuwe fiets. Gezien mijn leeftijd zou dat er eentje met aandrijving moeten worden, maar eigenlijk ben ik daar nog niet aan toe. Iedereen verklaart je voor gek, dat je blijft zwoegen tegen de wind in. Daarom laat ik Paulines stukje even lezen. Zij haalde me over de streep!

 

Zoals jullie gisteren al konden lezen heb ik inmiddels een tweedehands toerfiets gekocht, nog even ter overbrugging tot het motortje. Het was een snelle actie: advertentie gezien, stukje gefietst en hoppa! Kom maar op, vakantie!

14 gedachtes over “Ouderwets zwoegen

 1. Ik fiets niet veel, en als ik fiets is het op een tweedehandse e-bike… toch heb ik ook al overwogen om weer over te gaan op zo’n lichte toerfiets. Wanneer is een mens aan een e-bike toe? Iedereen denkt ‘als men bejaard is.’ Je wil niet weten hoeveel ouderen op e-bike hier vallen en botsen op het fietspad tijdens hun zomertoertjes aan zee. De ziekenwagens rijden af en aan in de zomer. E-bikes vragen een behendigheid en alertheid die veel ouderen die veel te snel rijden op hun elektrische fiets niet meer bezitten. Mea culpa. Zelfs ik heb er al last van. Trouwens, een behendige, jonge, sportieve collega van mij zit momenteel thuis met de zware gevolgen van een open scheenbreuk… misrekening bij het aanzetten in een bocht met haar e-bike.
  Ja Jeanne, je hebt er goed aan gedaan. Onversneden wilskracht is veel gezonder én veiliger.

  Like

 2. Super keuze! Laat die e-bike nog maar een tijdje zo. Wel oppassen voor diegenen op een e-bike want heel vaak (niet altijd!) zijn die een gevaar op de baan. Hier zie je de mannen met hun racefiets en omdat vrouwlief graag mee zou kunnen, kopen ze die onervaren dames een ebike. Manmanman niet te geloven wat een toestanden je ziet. En uiteraard niemand van die dames met een fietshelm. Gewoon onverantwoord. In geen jaren moet ik zo een ebike! Laat mij maar trappen en echt sporten. (met fietshelm!) 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Goed van jou om die e-bike maar te laten voorlopig. Er gebeuren heel veel ongelukken mee, zo heb ik begrepen. Je fietst gewoon niet als het hard waait 😉
  Ik peins over een vouwfiets maar dan zonder e.

  Geliked door 1 persoon

 4. Zwoegen, gewoon zwoegen , en dan wél drie versnellingen hebben maar nooit naar z’n drie schakelen omdat je niet wilt dat de trappers vanzelf lijken rond te draaien, je wilt vóelen dat jij die wielen aandrijft;-) Je begrijpt, geen e-bike hier maar echt fietsen doen ik ook niet meer, een snel boodschapje in het dorp .

  Geliked door 1 persoon

 5. Milieutechnisch gezien is het onverantwoord om met een e-bike te gaan toeren. Het zijn de mooie verkooppraatjes van de fabrikanten die de e-bike in de lift hebben gezet. Levensgevaarlijk voor ouderen, Een e-bike is pas verstandig als je daarvoor de auto aan de kant zet en op die wijze een wat grotere afstand naar je werk kunt overbruggen. Maar zelfs de jeugd is lui geworden en denkt niet meer zonder zo’n fiets te kunnen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Wij hebben nog steeds een echte fiets en omdat we veel fietsen blijven we in conditie. Wij worden praktisch nooit voorbij gereden door iemand op een e-bike en wanneer dat wel zo is dan is het iemand die alléén fietst en gaat werken. Of die fietsen op zo’n speed pedelec, dat is een e-bike die 45 km per uur kan en mag. Rijden er groepen bejaarden op een e-bike dan rijden wij ze meestal voorbij en wij zijn ook bejaard hoor (hoop a.s dindag 70 te worden. En inderdaad, iedereen om ons heen heeft een e-bike maar wat voegt het hebben daarvan toe aan onze, tochtjes ?

  Geliked door 1 persoon

 7. echt wel een ouderwets lezerspubliek hier. Ik zie geen graten in de elektrische fiets, ongeacht de leeftijd van de bestuurder. In een wagen zit ook een motor.
  Het zorgt er gewoon voor dat mensen vaker de fiets nemen, die ze anders zouden laten staan. Ik zien iet waarom je oud zou moeten zijn om een elektrische fiets te nemen, in tegendeel, wanneer je een dagje ouder wordt en de gewone fiets niet meer de baas kan is het misschien zelf minder verstandig om de e-bike op te stappen.
  Ik ben zelf bijna 50, heb een stadsfiets, racefiets en een speed-pedelec. Alleen op de stadsfiets is fietsen voor mij geen inspanning.

  Geliked door 1 persoon

 8. Hopi Jeanne,

  jaaaa… Pauline is het eerste wat ik lees, ’s morgens!!
  Ik vind haar zo leuk schrijven en denk steeds: ik ken haar.
  Dat is natuurlijk niet echt zo…

  Overigens heb ik een elektrieke van iemand overgenomen.
  Moest voor iets naar de fysio. Die raadt aan: ondersteuning op 1 en verder rommelen met je versnelling.
  Je moet wat blijven DOEN!
  Dus…

  groetjes van Marlou
  ..

  Geliked door 1 persoon

 9. Ha, dat wordt dus nog een keer een ouderwetse fiets zónder aandrijving, begrijp ik! Ik heb er vorig jaar ook voor gekozen, vind mezelf nog te jong voor eentje mét. De volgende fiets wordt waarschijnlijk wél eentje met aandrijving, hoewel ik ook nog altijd zeer gecharmeerd ben van het idee om een ligfiets te kopen. Alleen weet ik niet of die nog te koop zijn nu er met aandrijving wordt geproduceerd…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s