Canal Parade 2019

Ik appte mijn schoonzoon, die mee had gevaren op een boot: ‘Ik heb genoten’ . En dat was zeker zo, toen ik zaterdag naar al die boten stond te kijken, die deelnamen aan de Canal Parade. Maar waarvàn genoot ik nou zo. Uiteraard van het kleurrijke schouwspel van fleurig uitgedoste mensen en prachtig aangeklede boten. Dat is vergelijkbaar met Carnaval, waar ik ook erg van kan genieten.

Nee, waar ik echt blij van werd en soms zelfs ontroerd, was de blijheid te zien van mensen. Het straalt eraf: wij mogen gezien worden! Ik ben blij voor ze, dat ze zichzelf mogen en kunnen zijn. Op zo’n speciale dag zal het hier en daar wat aangedikt worden, maar dat zij ze vergeven. Er zullen ook dagen zijn, dat ze het moeilijker hebben, dan een ander, want in Nederland is de tolerantie dan wel goed geregeld, maar voor je eigen veiligheid kun je er toch beter niet mee te koop lopen. (bv kussen in het openbaar)

Ik ben wel blij, dat de tolerantie in Nederland zover is, dat over het algemeen iedereen hier gewoon kan leven en werken zoals hij of zij dat wil, met welke geaardheid dan ook. In 69 landen is homoseksualiteit nog strafbaar. Ik hoop, dat ook deze landen snel hun wetten gaan veranderen. Misschien heeft zo’n parade wel een goede uitwerking (of juist niet).

De boten hebben een boodschap. Het thema was: herinner het verleden, op naar de toekomst. Ik hoop dat ook kerkgenootschappen hun kijk op homoseksualiteit gaan aanpassen. Ik zou zeggen, kom eens kijken in Amsterdam. Er heerst zo’n fijne sfeer ook onder het publiek langs de kant.

16 gedachtes over “Canal Parade 2019

 1. Veel mensen zijn nog niet zover. Zoals het stel uit Heerlen wat afgelopen week de kranten en het nieuws haalden werden door buurtjongeren gepest, getreiterd en in elkaar geslagen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik ben een keer geweest en ik vond het helemaal niks. Het was die dag bloedheet, dat speelde zeker mee. De sfeer was toen ook goed, maar ik houd ook niet van carnaval en een soort carnaval was het. Gisteren keek ik even op tv, maar ik had er al gauw genoeg van. Dat het kan, dat is natuurlijk mooi, maar ik lees zo vaak berichten waaruit blijkt dat het in het echt helemaal niet kan. Dat twee mannen nog steeds niet hand in hand kunnen lopen of kussen op straat, of twee vrouwen. Dat is zo treurig, daar draagt deze feestvreugde voor mij niets aan bij.

  Geliked door 2 people

 3. Ga als homo eens hand in hand bij een moskee langs lopen. Dat is een heel stuk minder veilig en tolerant dan langs een kerk lopen. Maar ja dat mag je niet zeggen hè want dan is het racisme.

  Like

 4. Ik vind het allemaal prima als ik er maar niet bij hoef te zijn. Drukte, veel mensen en ik gaan nu eenmaal niet samen. Ik ken een aantal homo’s die deze parade een absolute gruwel vinden. Daar kan ik me wel in vinden, want het is allemaal erg over the top. Vraag me af of het de andersgeaarde mens nu echt helpt als je over betere acceptatie praat. Maar oké als men het leuk vindt, moet men het gewoon doen. Ik zag foto’s van de gigantische rotzooi die achtergelaten is op de wegen en in het water.
  Oh ja, mensen, die andere mensen treiteren, pesten en bedreigen en weet ik wat…..moeten gewoon opgepakt en gestraft worden.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik hou ook niet erg van carnaval-achtige toestanden. Maar wat doet het ze goed dat ze gezien mogen worden! Tolerantie is zo belangrijk. Nederland is ver vooruit, maar we zijn er nog niet.

  Like

 6. Nee, ik heb absoluut niet de behoefte mijn hetero zijn uit te dragen in een soort canal parade. Naar mijn idee is de seksuele geaardheid uitdragen uitsluitend van belang voor mensen die een partner zoeken.
  Ze mogen gerust van me hoor, ik doe geen vlieg kwaad, maar ga zeker niet kijken, veel mensen gaan trouwens alleen maar kijken uit sensatiezucht, om te gniffelen zeg maar.Het heeft helaas vaak niets met acceptatie te maken.
  Ik vind het jammer dat, waar mensen als Robert Long en Jos Brink zo hard gewerkt hebben om te laten zien dat homo’s ook maar gewone mensen zijn, deze zelf zo willen etaleren hoe anders ze zijn. Maar misschien zie ik het verkeerd en werkt het mee aan de acceptatie al geloof ik eerlijk gezegd eerder het tegendeel Natuurlijk ken ik w’el mensen met een andere geaardheid dan ik zelf, met sommige ben ik bevriend, was ooit al getuige bij een huwelijk, kuste een man met aids op de wang toen hij troost nodig had enz. Het maakt me niet uit welke geaardheid iemand heeft, ik vind hem/haar aardig of niet, dat heeft ook niets met de geaardheid te maken.
  Oeps, zit ik een half logje te schrijven en jouw blijdschap af te breken, terwijl ik nou juist vind dat niemand zich hoeft te schamen voor “anders dan gemiddeld zijn” .
  Ach ,ik ben op een ander punt weer “anders”, ik had natuurlijk het logje gewoon over kunnen slaan maar ja…… dat vind ik dan weer té makkelijk.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s