Schijf van 5 V

Ik zag haar bij toeval bij een praatprogramma van Tijd voor Max: Margriet Sitskoorn, hoogleraar neurowetenschappen. Ze heeft al meerdere boeken over het brein geschreven en nu was ze bij het programma te gast voor haar nieuwste boek ‘Het 50 + brein’. Dat boek heb ik niet gelezen, maar datgene wat ze zei over ouder worden sprak me aan: je hoort steeds alleen maar de nadelen van ouder worden, maar het heeft ook zoveel voordelen, zoals daar zijn: betere emotie regulatie, je kunt beter reflecteren, beter plaatsen van dingen, je raakt meer gericht op welzijn, je stelt beter je prioriteiten, meer gericht op doelen in interesse. Allemaal positieve dingen, die je, als ouder wordend mens, natuurlijk graag wil horen en die ik gelukkig in grote lijnen ook zo ervaar.

En ja, je kunt er niet omheen dat ouder worden inhoudt, dat het langzaam bergafwaarts met je gaat. Maar om het verval van je hersenen tegen te gaan, heeft ze de schijf van 5 V’s bedacht. Als je een leefpatroon inbouwt naar deze schijf van 5 houd je niet alleen je lijf, maar ook je hersenen langer vitaal. Beiden zijn natuurlijk onlosmakend met elkaar verbonden.

Even een toelichting op elke schijfpunt:

Voorkom door niet roken, niet drinken, geen stress, goede nachtrust. Dagelijks gaan schrijven, weliswaar nadenkend over jezelf, is een goed middel tegen depressie. Zelfreflectie, verbanden leggen over gebeurtenissen in je eigen leven is goed voor je emotionele gezondheid.

Verrijk door je leven in te richten met dingen doen die jij leuk en inspirerend vindt. Ook nieuwe dingen doen, uit je comfortzone gaan, prikkelen de hersenen.

Verbind je leven met anderen, hou sociale contacten vast.

Verhoog dagelijks minstens één uur je hartslag. Ga de natuur in om te wandelen of te fietsen, maar ook zware boodschappen dragen en traplopen helpt mee.

Voed jezelf door gezonde voeding, genoeg groente en fruit, groene thee. Zo weinig mogelijk onverzadigde vetten tot je nemen.

In het boek zul je veel wetenschappelijke onderbouwing vinden, maar ik vind deze schijf een mooi handvat om de praktische tips in te bouwen in mijn dagelijkse leven, voor zover ik dat niet al doe. Ik vond het een helder en positief verhaal, goed om te horen. En ook leuk om te lezen, dat bloggen dus heel gezond is!!

13 gedachtes over “Schijf van 5 V

  1. Dat verhogen van de hartslag is nog wel een dingetje, dat lukt me niet elke dag. Het is een prima schijf. Zelf heb ik de ervaring vooral niet te lang te wachten met nieuwe/technische zaken onder de knie te krijgen. Een vriend van ons vond het maar niks dat we voor elektrische fietsen kozen. Nu hij er zelf eigenlijk aan toe is, durft hij niet meer en dat beperkt hem toch.
    Zo jammer.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s