De fietsbrug by night

Doordat men in Purmerend een nieuwe uitbreidingswijk, de Weidevenne ging bouwen aan de andere kant van het Noord-Hollands kanaal, ontstond de noodzaak om een nieuwe oeververbinding te maken. Het zou anders voor veel mensen wel een mijl op zeven worden, als iedere inwoner slechts gebruik kon maken van die ene brug, die er al was. Het probleem is, dat er ook nog scheepvaart is in het Kanaal. Dat betekent veel opstoppingen, als de brug open moet, vooral ’s zomers.

Uiteindelijk is deze boogbrug van de tekentafel gerold, als winnaar uit alle inzendingen van een door de gemeente Purmerend uitgeschreven prijsvraag. Het is een fiets-loopbrug, die het niet gemotoriseerde verkeer snel in de binnenstad van Purmerend brengt. De lage doorgang is voor fietsers én voetgangers. Dit gedeelte kan open gezet worden voor de doorvaart van schepen. Voetgangers hoeven niet te wachten als de brug open is. Zij kunnen de trap op, boven over en weer eraf. Nadat het nieuwtje eraf was leert de praktijk, dat je zelden iemand ziet die de trap neemt. Maar het kan dus wel.

Het is een blikvanger, die toch niet door iedereen positief werd ontvangen (tè duur, tè opvallend enz.), maar zo ’s avonds heeft het zeker wat!

De brug heet officieel de Melkwegbrug, genoemd naar de oude Melkweg, die aan de overkant van het Kanaal ligt. De brug sluit nu aan op die Melkweg en zorgt voor een rechtstreekse verbinding van de wijk Weidevenne met het historische centrum van Purmerend.

6 gedachtes over “De fietsbrug by night

 1. ha Sjanne,

  wat een brug!
  Ik vind het een schitterend ontwerp en moet meteen denken aan zo’n soort brug in NewCastle of eigenlijk Gateshead.
  Ziet er wel anders uit overigens, maar dit terzijde.
  Purmerend by night… mooi!

  groetjes

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s