Winter-wandeling

We waren voor een lang weekend in Maastricht. Naast familiebezoek moest er natuurlijk ook gewandeld worden. Zaterdag leek daarvoor het geschiktst wat het weer betreft. De dag begon erg bewolkt, maar wel droog. Langs de Maas liepen we eerst naar het centrum van Maastricht, omdat we daar nog een boodschap te doen hadden. Zodoende liepen we ook over het Onze Lieve Vrouweplein, dat er ’s winters toch heel anders bij ligt dan in de zomer.

We verlieten de stad richting de Pieterberg. Het fort Pieter doemde op en daar wandelden we omheen.

Al snel zit je daar vrij hoog met mooie vergezichten alle kanten op en zeker als het wolkendek net openbreekt geeft het kleur aan de dag.

Aan de andere kant van de berg ligt de ENCI-groeve. Jarenlang heeft men hier mergel afgegraven waarmee heel wat huizen gebouwd konden worden. Dat heeft wel een krater in het landschap geslagen, zo groot, dat het hele centrum van Maastricht erin zou passen. Op een overhangend uitkijkpunt kun je het hele gebied overzien.

Ze proberen nu om het voormalig industriegebied terug te geven aan de natuur. Er is nog veel politiek geharrewar over de precieze plannen, maar zoals het er nu bij ligt vind ik het veelbelovend.

We daalden de trap af. Volgens een informatiebord maakten we daarmee een duikeling in de tijd van wel 70 miljoen jaar.

In de groeve kun je de verschillende geologische structuren bewonderen, die door industriële afgravingen aan het licht zijn gekomen tot aan de aardlaag waar dinosaurusresten gevonden zijn. Op de informatieborden op de trap lees je erover.

Halverwege de afdaling is de trap zodanig gemaakt, dat je even in de mergelwand moet lopen, alsof je een grot binnengaat. Daar vind je informatie over de Oehoe, die in de vallei nestelt. Zo mooi gemaakt!

Als je helemaal bent afgedaald, loop je over een pad naar de andere kant, waar je de groeve weer uit kunt. Daar kon ik nog van dichtbij een blik werpen op de gebouwen van de Enci.

We klommen het dal uit via het bos, maar we waren nog lang niet thuis……..

15 gedachtes over “Winter-wandeling

  1. Daar was het einde van onze tocht van Pieterburen naar de Pietersberg.
    We vonden het zo spectaculair dat we er nog een keer voor terug zijn gegaan en nu wil ik er nog eens heen in het voorjaar, speciaal voor de wilde planten. We waren er in de hitte van de zomer, toen was veel nogal dor.

    Geliked door 1 persoon

  2. Och de ENCI, ik wil er meteen weer heen, deze keer ga ik wel via jouw route trouwens maar ik ga denk niet op dat uitstekende ding staan. Ik zag toen de oehoe vliegen (dank u boswachter ondanks dat je me rot liet schrikken) het is echt een bijzondere plek. Ook de mensen van het restaurant zijn vriendelijk ook als je niets komt eten.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s