Stadswandeling Gouda

Het was weer eens tijd om bij te praten met oud-collega M. We hadden bedacht, dat het heel goed kon samengaan met een stadswandeling in Gouda. We startten op de Grote Markt, want zonder dat imposante stadhuis heb je Gouda niet gezien.

Het boekje van de stadswandeling had leuke anekdotes in de toelichtende tekst. Met de bouw van de Waag werd de hoogte van de andere gebouwen in de omgeving genormeerd. De daklijst van de naastliggende, in 1670 nieuw gebouwde, herberg De Zalm moest , volgens voorschrift van het stadsbestuur – ten minste zes voet lager zijn dan die van ‘de Waag’.

Het protest van herberg de Zalm, dat graag wat hoger had willen worden, maar werd teruggefloten, kun je nog steeds terugzien in de gevelsteen

Verbazingwekkend is het altijd weer om te zien hoe dichtbij de huizen op die Sint Janskerk gebouwd zijn.

Gouda heeft van oudsher vele steegjes. De wandeling bracht ons op plekken, waar je zonder routebeschrijving zeker langs zou zijn gelopen. Deze steeg sloeg alles, zo smal! De looierspoort!

M las voor, dat de schrijfster van deze stadsgids, die zelf ook wel mensen gidst, ongemerkt deze steeg voorbijloopt, als ze in haar publiek gezette personen heeft zitten. Want zo omschrijft ze; ik heb geen zin in gesjor, waar ik me iets bij kan voorstellen.

Gouda telt ontiegelijk veel kerken, grote, kleine, schuilkelders, kloosters , van alles. Allerlei kerken en kerkgenootschappen vonden hier onderdak. De geschiedenis verhaalt over de grote tolerantie van de stad.

Zelfs zoiets als ‘het mirakel’ wordt in deze tijd niet vergeten. Het kapelletje op deze plek is verdwenen, maar het feit dat schippers vanaf het water wel eens een Mariaverschijning zagen en er wonderen gebeurde, vond men reden genoeg om een gedenksteen van het mirakel op de brug van de Noodgodskapel te plaatsen.

De stad kende ook geleerden zoals Erasmus en Coornhert. Ook kwam de eerste drukkerij van boeken hiervandaan. Gherart Leeu was de eigenaar, drukker en uitgever en het was nog in de middeleeuwen. (1445/1450 – 1492)

Gouda heeft zijn geschiedenis goed bewaard. Veel gevelstenen en ornamenten zijn er te vinden, niet alleen van lang geleden, maar ook de recentere struikelstenen als herinnering aan de weggevoerde Joden in de oorlog. Dat is helaas ook stadsgeschiedenis.

Die rijke geschiedenis vindt zijn oorsprong in de handelsgeest. Het water zorgde ervoor dat schepen via een dubbel sluizencomplex tot diep in de stad konden varen.

Dat was goed voor de handel, maar het lange wachten voor de sluizen, zorgde ervoor dat je ook rijk kon worden als je in de cafébranche werkte. Visserij was ook een bron van inkomsten, waar de Visbanken nog van getuigen.

Natuurlijk mogen de stroopwafels niet ontbreken. In Bakkerij Kamphuis zijn ze bedacht met koekkruimels, als basis. Niet wetende dat dit koekje eigenlijk Gouda zou ontstijgen en nu een Nederlands handelsmerk is geworden. (net als de kaas en kaarsen trouwens)

Het was een grijze dag, maar we genoten van de wandeling en door de goede toelichtende tekst in ons boekje is Gouda meer geworden dan alleen maar kaasstad.

12 gedachtes over “Stadswandeling Gouda

  1. Ach wat leuk dat ik het centrum van Gouda weer eens zie. 25 jaar geleden woonden wij in Haastrecht en ik kwam bijna wekelijks in Gouda. Hotel De Zalm: ik ging er vaak even koffie of thee drinken in die uitbouw. In de meest linkerhoek mocht je nooit zitten: die tafel was gereserveerd voor een meneer, die de tent vroeger had bezeten en bij de verkoop dit voorrecht had bedongen. Al kwam die man de hele week niet, dan nóg mochten er geen mensen plaatsnemen op die plek. Het gekke was dat iedereen dit gewoon accepteerde.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s