Fort bij Vijfhuizen

De meeste forten, die we tot nu toe passeerden, werken met openingstijden en seizoenen. In deze winterperiode vonden we dus veelal gesloten poorten. Maar bij Fort bij Vijfhuizen stond alles uitnodigend open.

Het begon al met een kunstwerk dat we zagen liggen in de gracht ervoor. Fort bij Vijfhuizen, blijkt nu bekend te staan als het Kunstfort. Het hele jaar door zijn er tentoonstellingen. Mooi om te zien hoe militair erfgoed en beeldende kunst hier samenkomen.

Een paar kunstwerken, die we rondom het gebouw zagen laat ik zien, met verwijzing naar de informatie op de site van het fort.

We beklommen de omwalling, die achterlangs liep en zagen daar dat het pad was gemaakt van grafstenen. Op de toelichting stond, dat de beeldend kunstenaar Hans van Houwelingen hier een 400 meter lang pad van oude grafstenen heeft aangelegd: Sluipweg, waarlangs de dood heeft weten te ontsnappen. De gerecyclede grafstenen heeft hij verzameld, om daarmee de dood naar het fort te halen. Er is voor zover bekend hier namelijk nog nooit iemand gesneuveld door militaire acties, want de hele waterlinie is nooit gebruikt en heeft nooit gefunctioneerd als zodanig.

Het gebouw zelf ligt op een eilandje en is één van de eerste betonnen gebouwen van Nederland. Het werd ontworpen aan het einde van de 19de eeuw: het bouwmateriaal doet daardoor zowel futuristisch als verouderd aan. Maar zo te zien wordt daar nu elke centimeter benut. Er is een museum in gevestigd en een restaurant. Naast elke deur, die je zag hing een soort kasje met daarin informatie over het bedrijf, dat gebruik maakt van de ruimte in het fort. Alles stond strak in de verf, goed onderhouden. Het doet me deugd, dat de boel niet staat te verpieteren, maar juist het tegendeel is er aan de hand, het bruist er van leven!!

5 gedachtes over “Fort bij Vijfhuizen

  1. er is niemand gesneuveld, maar de boerenbevolking heeft er vaak grote schade door ondervonden, moesten in 1940 van hun bedrijf weg, hebben nooit fatsoenlijke schadevergoeding gekregen, (ik heb er ooit op radio 1 een documentaire over gehoord)

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s