Bertien van Manen

Een overzichtstentoonstelling van het werk van fotografe Bertien van Manen trok mij naar het Stedelijk Museum Amsterdam.

Beyond The Image: Bertien van Manen & Friends

Bertien is 78 jaar oud. Haar werk is in de loop der jaren aangekocht door verschillende grote musea over de wereld. Dit is haar eerste grote overzichtstentoonstelling, die ze zelf heeft helpen samenstellen uit 11 grote projecten, die ze gemaakt heeft in de loop der jaren in de documentairefotografie. Veel landen heeft ze bezocht en onderdeel van haar aanpak is, dat ze lang bij de mensen bleef, waardoor ze een beetje bij de familie of de groep ging horen. Daarmee kwam ze dichtbij de mensen en lukte het haar foto’s te maken die een enorme intimiteit uitstralen. Het hielp ook mee, dat ze werkte met kleine cameraatjes, gewoon voor amateurs, die ze ook soms liet rondslingeren om andere mensen ook aan te zetten tot het maken van foto’s. Bertien vond zelf, dat ze maar wat aan rommelde. Ze houdt niet van perfectie. Ze hield ook niet van poseren. In de collage is de mevrouw in het rode badpak de enige foto, waarop geposeerd is.

De ‘Friends’ waar sprake van is in de titel van de tentoonstelling zijn fotografen, die een zelfde soort werkwijze hadden, als Bertien en ook vergelijkbare onderwerpen. In elke zaal zag je dus een Friend naast haar eigen werk.

Doordat ik de audiotour gebruikte was het alsof ik samen met Bertien naar haar tentoonstelling heb gekeken. Haar werk en ook hoe ze erover vertelde sprak me erg aan en is een grote inspiratiebron. Ik heb ervan genoten.

9 gedachtes over “Bertien van Manen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s