Landgoed Hoenderdaell

Anders dan de naam doet vermoeden is landgoed Hoederdaell een dierentuin in de kop van Noord Holland net buiten Anna Paulowna. We gingen erheen met een stel fotomaatjes. Ik liet me verrassen, want dit landgoed was me tot voor kort onbekend.

Het blijkt nu dat de landgoedeigenaren geheel ideëel ooit begonnen zijn met de opvang van dieren in nood. Langzaam hebben ze hun verzameling uitgebreid en ook opengesteld voor publiek. Het park is nog steeds in ontwikkeling en we zagen hier en daar ook uitbreidingsprojecten, nog zonder dieren. Je kunt er een leuk programma samenstellen om te bezoeken. Wij bekeken het voeren van de ringstaartmaki’s, een vermakelijke toestand. De aapjes zijn reuze nieuwsgierig en binnen no time zitten ze overal op en aan.

Stichting Leeuw is op het landgoed gehuisvest. Ontheemde katachtige roofdieren worden hier tijdelijk opgevangen. De bedoeling is dat de dieren weer terug gaan naar hun natuurlijke omgeving. Daarvoor moet het jachtinstinct en hun spierkracht en conditie op peil blijven. Men gebruikt hier een jachtsimulator voor. Dat is een apparaat waar men een stuk prooi aan hangt. Ze laten dit dan kriskras door een hal bewegen met de bedoeling, dat de roofdieren er zelf achteraan gaan en daarmee hun jachtinstinct en alle zintuigen weer op scherp leren zetten. Als bezoeker kun je dit schouwspel bekijken, weliswaar achter glas.

Het hoogtepunt vond ik de vogeldemonstraties in een daarvoor speciaal gemaakt Avitorium. 5 vogels mochten uit hun ruime volières rondom een soort arena om even mee te doen aan een presentaties. Men liet ze vliegen, vlak boven onze hoofden en ondertussen vertelde men over de natuurlijke gedragingen van de verschillende vogels. Prachtig om te zien.

Verder wandelde je heerlijk door het park en kwam onderweg nog allerlei gevogelte en wilde dieren tegen. Ze hadden allemaal ruim opgezette ruimtes, die voldoen aan de behoeftes van de dieren in de natuur. Wolven renden in een roedel rond,

beren konden heerlijk spelen op een groot glooiend terrein,

de lorituin is nog weer een attractie apart, waar je de felgekleurde lori’s ook kunt voeren.

Kortom, dit park is een aanrader voor gezellige familieuitstapjes of schoolreisjes. Wij troffen het nu dat het én prachtig weer was én nog niet erg druk. We hebben ons weer heerlijk uitgeleefd met het fotograferen in deze bijzondere dierentuin. Met name de pauwen wilden dolgraag op de foto. Die hielden niet op met pronken!

10 gedachtes over “Landgoed Hoenderdaell

  1. Ja, het is niet vlakbij maar het lijkt me heel mooi om eens te bezoeken. Ik ga het adres in ieder geval bewaren. Mooi, die foto van die vogel. En de poortwachters zijn deze keer zeker het aanlijken waard;-(

    Geliked door 1 persoon

  2. Haha, iedereen valt die poortwachters op. Ik vind het mooi als dieren de ruimte krijgen. Met Corona krijgen ze in het wild nu wellicht ook weer wat ruimte. Want het kan toch niet zo zijn dat we de hele wereld af blijven reizen op zoek naar naar leeuwen en tijgers…

    Geliked door 1 persoon

  3. Ik ken het park niet, leuke tip om met de kleinkinderen naar toe te gaan als de coronastorm is gaan liggen. Die hanen zijn fantastisch en wat zien de dieren er gezond en levenslustig uit! Dank voor de tip. ❤

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s