’t Twiske

Ook natuurgebied ’t Twiske is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Maar wij kunnen er ongemotoriseerd komen, want het ligt op wandelafstand. Weliswaar moet het dan een wandeling van zo’n 17 kilometer worden, maar dat moet kunnen. Dus stonden we maandagmorgen om half 10 op de pont, want dit natuurgebied ligt aan de andere kant van het Noord Hollands Kanaal. Daar gingen we door het uitgestrekte Ilperveld, alleen op de wereld met om ons heen veel gekwaak van ganzen,

de onophoudelijke roep van de grutto en ‘te piet, te piet’ van de scholekster.

Heerlijk. En ja hoor, al snel zagen we de eerste pulletjes van een eendenpaartje.

Na 3 kilometer komen we dan bij de ingang van ’t Twiske. Ook daar gelukkig geen drukte, af en toe een wandelaar, hardloper of fietser.

En één heel bijzondere gast troffen wij er aan. Eerst dachten we het geluid van een bijzondere vogel te horen, maar toen zagen we dit. Het klonk als een zeer geoefend muzikant. (Waarschijnlijk thuis een huis vol kinderen, waardoor hijzelf niet meer de ruimte heeft om te oefenen. Maar dit vul ik zelf zo in.)

Wij liepen een ronde van zo’n 11 kilometer. Dan zie je eigenlijk alle verschijningsvormen van dit gebied. Het lage veen waar wat runderen zijn uitgezet,

de vele waterpartijen met rietkragen,

wat bos en dan ben je ongeveer rondom een grote plas gelopen, waar je overal langs strandjes hebt.

Het was een tijd geleden, dat we deze wandeling maakten. Wel fietsten we hier, maar zo te voet was toch ook alleszins de moeite waard.

Teruggekomen bij de in/uitgang ging het weer op huis aan, want ja, als je te voet bent moet je die laatste 3 kilometer er ook nog achteraan lopen. Maar de zon scheen en al gauw zagen we ons dorpje weer liggen, maar nu van een heel andere kant.

Op verzoek van Fialas plaats ik nog een foto van de Dorre Ilp, het riviertje dat vanaf het Noord Hollands kanaal naar Purmerland leidt. Vroeger stroomde het uit in de rivier de Purmer, nu in het Noord-Hollands kanaal.

12 gedachtes over “’t Twiske

  1. Dat open water hebben we hier niet zoveel, dus ook een beperkt aantal watervogels. Ik geloof niet dat ik hier al eens een scholekster heb gezien.

   Like

  1. Wij hadden het er hier thuis al over, als je op een instrument moet oefenen en iedereen om je heen is de hele dag thuis, buren ook, dat kon wel eens lastig zijn. Maar zo even een onverwacht klarinetconcertje in de natuur is wel leuk.

   Geliked door 1 persoon

 1. Je moet je camera even poetsen, zie stofvlekjes. Wat een eind wandelen zeg! Ik mag niet eens fietsen van mn vriend, heeft hij wel gelijk in hoor afstand houden is echt niet makkelijk. We maken af en toe ene ommetjes met de auto.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s