Twee keer dezelfde kerk?

Ik heb het boek niet gelezen, maar de titel en de gebruikte voorplaat veroorzaakten vragen in ons dorp. Want ja, die foto is ontegenzeglijk gemaakt in ons dorp, terwijl het boek, anders dan de kaft doet vermoeden echt niet over dit dorp in het bijzonder gaat. Kijk maar naar de overeenkomsten van de foto die ik pas maakte. Men is er hier nog niet uit of de fietsers op de foto gefotoshopt zijn, of dat het echte dorpsbewoners waren.

Ik begrijp, dat het boek gaat over het dorpsleven in het algemeen. Blijkbaar vond men de foto van ons dorp goed passen als stereotiep voor dorpsgezicht. Toch kan ik me niet voorstellen, dat er geen oude foto’s te vinden waren van een Brabants dorp. Als ik lees, dat Wim Daniëls het boek schrijft met zijn eigen levenservaring in een Brabants dorp als uitgangspunt, zou dat toch beter hebben gepast.

Voor wie nieuwsgierig is geworden naar het boek plukte ik even een korte inhoud van internet.

Wim Daniëls beschouwt zichzelf als een echte dorpsjongen. Alhoewel hij er al een half mensenleven in de stad woont, heeft het dorp Aarle-Rixtel in Noord-Brabant waar hij opgroeide hem voor een belangrijk deel gevormd tot wie hij is. Het dorpse gevoel zit diep verankerd in zijn wezen. Maar wat betekent het om op te groeien en te leven in een dorp. En bestaat het dorp nog wel zoals hij dat ervoer tijdens de jaren vijftig, zestig en zeventig van de vorige eeuw toen Daniëls opgroeide van peuter tot jongvolwassene.

17 gedachtes over “Twee keer dezelfde kerk?

 1. Wim Daniels schrijft in hoog tempo veel van dit soort boeken. Ik las een boek over de lagere school, vond dat tegenvallen en nogal onzorgvuldig geschreven. En dat lijkt me nu ook weer aan de hand met deze boekomslag. Misschien is zijn uitgever uit op snel succes?

  Geliked door 1 persoon

 2. Rake observatie. Het kan zijn dat de uitgever voor deze foto heeft gekozen, maar het lijkt mij voor inwoners uit Aarle-Rixtel toch ook nogal bevreemdend om een kerk op de kaft te zien die in hun eigen dorp nergens te bekennen is. En ik neem aan dat dit nog een protestantse kerk is ook.

  Geliked door 1 persoon

 3. Volgens mij een willekeurig plaatje al begrijp ik niet waarom. Brabant barst van de katholieke kerken. Het zou toepasselijker zijn geweest.
  Overigens vind ik hem best aardig maar een bijzondere schrijver? Nou nee, alleen voor degenen die een dorp als dit herkennen.

  Like

 4. Jeanne, heeft jullie gemeente/archief een beeldbank, dan zou je die oude foto misschien terug kunnen vinden. Alle kans dat de kinderen er via fotoshop zijn ingebracht. Het blijft wonderlijk dat ze geen Brabants dorp hebben gebruikt.

  Geliked door 1 persoon

 5. Als het over Aarle-Rixtel gaat kan ik je zeggen dat hij daar ook wel een mooie foto had kunnen maken. Ik snap dat niet, doe je dorp dan eer aan. Ik vind ook de verwijzing naar het liedje niet zo verstandig, dat ‘dorp’ is zo ver weg niet. Ik vraag me af of het wel zijn idee was dit alles.

  Maar dat terzijde, wat woon jij prachtig! De kinderen zijn echt de foto is ingekleurd. Ik wil je best vertellen waar ik de echte foto heb gevonden maar dat gaat niet zonder de overduidelijk niet genoemde plaats te verklappen. Mail me.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s