Het land van Nic Jonk

Als je rondom de Eilandspolder loopt, zoals wij afgelopen week deden,kom je regelmatig beelden tegen van Nic Jonk. Met hun onmiskenbare stijl vallen ze me overal op. Ze zijn gewild en staan door heel Nederland, maar hier is in dit landschap ligt hun habitat. Nic Jonk woonde en werkte in Grootschermer. Hij werd hier in 1928 geboren en leefde er tot 1994. De beeldend kunstenaar is vooral bekend geworden om zijn voluptueuze beelden van mythologische voorstellingen, vrouwen en dieren. Hij was ook actief als graficus, schilder en sieraadontwerper. Bij zijn woonhuis is nu nog een museum te vinden, met een prachtige beeldentuin. Toen wij er langs liepen was alles gesloten vanwege corona uiteraard, maar ik kon het niet laten om een foto door het hek te maken van een stuk van de tuin. Als je zin hebt in een museum-tour klik dan hier.

Verderop in het dorp stond een beeld (Nereïde op Triton) voor het stadhuis.

Op het kerkhof aldaar ligt Nic Jonk begraven. Uiteraard prijkt er een eigen beeld op zijn graf.

In Schermerhorn voor de kerk staat ‘moeder met kind’.

Wil je weten waar nog meer werk van Nic Jonk te vinden is, kijk dan op de Wikepedia-pagina, want misschien staat er ook wel een beeld bij jou in de buurt.

9 gedachtes over “Het land van Nic Jonk

 1. Ik heb niet veel met beelden, een paar uitzonderingen daargelaten. Maar ik ben het helemaal met je eens. Deze beelden horen daar, op die plekken, in die polder.
  Wij gaan daar wel eens varen, tijd geleden al weer, trouwens, maar het is er zo mooi!

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooie beelden van Nic. Ik hou er wel van, tijdloos en vrijwel onverwoestbaar die beelden. We hebben thuis ook enkele bronzen beelden van Limburgse kunstenaars staan.

  Geliked door 1 persoon

 3. Vroeger was er een Nic Jonk-tuin in Driehuizen, als ik het me goed herinner, een mooi dorp in de polder daar, met een mooi café: De Vriendschap. Lang geleden dat ik die kant op ging, tijd voor een fietstochtje!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s