Waterliniepad, Krommeniedijk per fiets

We zijn in Krommenie gestart met het lopen van dit lange-afstand-pad. Het officiële startpunt is Volendam, maar de begin-etappes lieten we zitten, omdat dit voor ons erg bekend terrein is. Daarmee sloegen we ook fort Krommeniedijk bij Krommenie over, terwijl dit een plek was, waar we nog nooit geweest zijn. Vandaar dat we vandaag een mooi doel hadden om naar toe te fietsen.

Eerst zochten we de Beemster-ringdijk op, maar aan de buitenkant van de Beemster, zodat we bij Spijkerboor niet met het kleine pontje zouden hoeven. Dat hadden we goed geschoten, want daar stond een wachtrij. De pontbaas zette maar twee mensen tegelijk over in deze C-tijd. Nu kwamen we helaas niet dichtbij twee forten, die in de Beemster liggen. De ringvaart zit ertussen. Desondanks vingen we over het water een glimp op van Fort aan de Middenweg.

We fietsten vanaf Spijkerboor naar Westknollendam. Een schattig dorpje met huizen, die laten zien dat we de Zaanstreek naderen.

In dit waterrijke gebied zijn vanzelfsprekend ook veel bruggen, die vaak open moeten met het drukke waterverkeer. Dat was dus af en toe wachten, maar dat vind ik niet erg. Even uitrusten en wat foto’s schieten en voor je het weet is de brug weer open.

Westknollendam had een aller-aardigs kerkje.

Bij het voetveer Molletjesveer moesten we onszelf naar de overkant draaien (Sjaak dan), want weer was er een waterblokkade.

Al draaiende aan het wiel kwamen we op de Krommeniedijk uit. Dat blijkt ook een dorp te zijn met dezelfde naam. Een mooie kronkeldijk voert naar het fort waar het ons allemaal om te doen was, het fort bij Krommeniedijk. Tegenwoordig wordt het Fort K’ijk genoemd en is er een belevingscentrum in gevestigd met als thema natuur en landschap binnen de Stelling van Amsterdam. Helaas kwamen wij niet verder dan de poort, want ……gesloten.

Voor de terugweg zochten we de Zaan op, waar we even een terrasje pikten in Wormerveer en genoten van alle reuring daar.

Met een gunstige wind fietsten we via Jisp, Neck en Purmerend weer op huis aan.

10 gedachtes over “Waterliniepad, Krommeniedijk per fiets

  1. Vanuit een andere hoek fietsen wij, met ondersteuning, ook wel in deze prachtige omgeving. Als je geluk hebt staat er op het pontje wel eens een scholier, op drukke dagen een aardige bijverdienste, zou best kunnen dat het nu niet mag. Dit jaar waren wij nog niet in de buurt van Spijkerboor.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s