Waterliniepad: Nederhorst den Berg

We liepen naar Nederhorst den Berg. De naam kende ik, maar ik had geen enkel idee wat ik van deze plaats moest verwachten. Het werd een verrassing, want dit dorp heeft al een ontstaansgeschiedenis van ver voor de Middeleeuwen. Er zijn nog schilderachtige straatjes te bewonderen

met leuke details

en de protestante kerk ligt hoog op een terp als blikvanger

Maar het klapstuk is toch wel kasteel Nederhorst. Weliswaar is een groot gedeelte herbouwd na een brand. Evengoed is het een prachtig kasteel, al stammend uit de 13e eeuw. De gebouwen zijn nu in gebruik door bedrijven.

Het kasteel is eigenlijk op de kaart gezet door striptekenaar Marten Toonder. Hij huisvestte er jarenlang zijn kantoren van zijn Toonder-animatiestudio’s, waardoor het kasteel in de volksmond Bommelstein is gaan heten. Dit n.a.v. een fictief kasteel Bommelstein van Olivier B. Bommel, zoals dat voorkwam in ‘de avonturen van Tom Poes’, geschreven en getekend door Marten Toonder.

Jaren geleden heb ik met veel plezier de autobiografie in drie delen over het heel boeiende leven van Marten Toonder gelezen. Daarom vond ik het des te leuker om dit kasteel te ontdekken.

14 gedachtes over “Waterliniepad: Nederhorst den Berg

 1. Ha Sjanne,

  wat grappig… natuurlijk heb ik wel van Nederhorst ten Berg gehoord.
  Maar dat het zo’n oud schilderachtig stadje is… nee… dat wist ik niet.
  Het ziet er fijn en schoon uit…

  Groetjes!

  Geliked door 1 persoon

 2. Nederhorst den Berg… We gingen daar soms heen in onze ‘Gooise periode’, en aten daar ergens twee enorme pannekoeken, want de derde zou je dan gratis krijgen. Samen met een logerende zwager regelden we ooit dat we inderdaad aan die derde pannekoek toe kwamen. Toen werd de ober kwaad, want kennelijk was dat nog nooit voorgekomen. ‘Meneer, wilt u ziek worden?’ zei hij tegen mijn echtgenoot….
  En van Harrie Bannink had ik als vakleerkracht muziek zijn dochter als leerling. Een goede herinnering.
  Nederhorst den Berg, lang geleden. Een prachtig plaatsje.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s