Marker Wadden, deel 3

Het belang van de Marker Wadden is toch de natuur. En daar heb ik ook enorm van genoten. Het begon al met de aanblik van het jonge duingebied, als je voorbij het haven – en strandgedeelte bent.

Langs de paden en vlonderpaden ontwikkelt zich moerasnatuur in de slibvelden.

Er wordt gewaarschuwd voor drijfzand, maar wij zagen ook enorme droogte.

In en rondom de slibvelden komen diverse planten voor. Nu zo midden in de zomer was het genieten van al die kleurenpracht aan bloeiers.

De bloemen- en plantensoorten zijn veelal dezelfde, die momenteel ook in onze wegbermen voorkomen,

maar op een of andere manier staken ze extra mooi af. Misschien door de ondergrond van schelpenzand of misschien is het wel de weidsheid van het landschap, dat ze nog beter tot hun recht doet komen.

De roestbruine kleur overal op het eiland, was ook opvallend en dat gaf een mooie tekening aan het geheel. Het is overigens zuring.

En dan is er nog het dierenrijk, dat hier hoofdzakelijk uit vogels bestaat. Het is een doorgangsgebied voor trekvogels. Deze tijd van het jaar is dus wat aan de rustige kant voor de vogelstand, maar er was evengoed genoeg te zien. Wie kent de vogels (midden- en rechtsboven + rechts midden) ? De andere vogels zijn 2x visdiefje en kluut

Na een hele middag al dit moois bewonderd te hebben, scheepten we weer in op de Schuttevaer en hadden nog twee uur varen in de namiddagzon voor de boeg, voordat we de haven van Enkhuizen weer binnenvoeren, een top-ervaring rijker.

13 gedachtes over “Marker Wadden, deel 3

  1. Staat al op de wensenlijst om te bezoeken. Maar vanuit het diepe zuiden van Nederland is het een lange reis. Dus zodra ik daar in de buurt met vakantie ga, wil ik er naar toe gaan.

    Het vogeltje rechtsboven is volgens mij een rietzanger.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s