Tussen de filmrollen

Als je geïnteresseerd bent in de ontstaansgeschiedenis van de Nederlandse jeugdfilm is dit een leuk boek. Ik was er benieuwd naar, omdat ik sommige dingen van dichtbij hebt meegemaakt.

Het is namelijk het autobiografische werk van Henk van der Linden. Hij was een filmpionier, die de liefde voor film van huis uit meekreeg. Met zijn filmproductiebedrijf REX Film maakte hij tussen 1943 en 1984 maar liefs 81 jeugdfilms. Hij was de eerste, die Nederlandse jeugdfilms produceerde. Alle films zijn met minimale middelen gemaakt, op plekken veelal in de eigen omgeving, zonder stuntmannen en de acteurs waren vaak geen professionals, maar mensen met ervaring in het amateurtoneel. Voor de kinderrollen werden kinderen uit de omgeving geronseld en Henk’s eigen zoon en dochter deden ook altijd mee. Henk probeerde altijd alles eruit te halen voor een optimaal resultaat. Met als gevolg, dat hij jarenlang succesvol was met zijn films in de bioscoop. Met zijn jeugdfilm De Nieuwe avonturen van Dik Trom was hij zelfs 28 jaar onafgebroken in de bioscoop te zien, goed voor het Guiness Book of Records.

Voor mij is dit boek interessant, omdat het me terugbrengt in mijn jeugd. Ik schreef er hier over. Door dit boek word ik weer met mijn neus op het feit gedrukt, dat het ooit mijn grote droom was om filmmaker of cameravrouw te worden. Dat kwam omdat ik herhaaldelijk toeschouwer was, als Henk van der Linden bezig was met het filmen van zijn avonturenfilms. Hij maakte opnames in het bos, waar ik vlakbij woonde en overal in en rond ons dorp. Bij dit boek zitten 4 DVD’s met de oude films erop. In één ervan doe ik mee als figurant. Het is bijzonder om door die films terug te kunnen zien hoe de omgeving waar ik ben opgegroeid er toen eruit zag. Wie heeft , dat nou, zijn woonomgeving op diverse plekken gefilmd, maar dan zo’n dikke 50 jaar geleden.

Het werd thuis natuurlijk als een bevlieging gezien, dat ik films wilde maken en als je dan ook geen mogelijkheden hebt, waarbij iemand je helpt bij de aanpak van het verwezenlijken van die droom, dan maak je andere beroepskeuzes. Dat fotograferen nu mijn grote hobby is geworden, doet een beetje recht aan mijn langgekoesterde droom in mijn jeugd.

Het leuke is ook, dat ik nu iemand ken, die als jongeman mocht assisteren bij Henk van der Linden, als vakantiehulp. Zijn ouders speelden wel eens een filmrolletje, dus hij had een goede kruiwagen. Ik kan nog jaloers worden, dat hij zo dicht bij het vuur mocht komen.

11 gedachtes over “Tussen de filmrollen

 1. Wat ontzettend leuk om te lezen. Weer een nieuw stukje achtergrond van jou😀

  Op di 25 aug. 2020 om 08:57 schreef Sjannesblog

  > > > > > > > Jeanne van Sjannesblog posted: ” > Als je geïnteresseerd bent in de ontstaansgeschiedenis van de Nederlandse > jeugdfilm is dit een leuk boek. Ik was er benieuwd naar, omdat ik sommige > dingen van dichtbij hebt meegemaakt. > > > > Het is namelijk het autobiografische werk van Henk van der Linden” > > > >

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een gaaf verhaal, Jeanne. Dat je dat gewoon hebt meegemaakt. En over beroepskeuze: jij en ik kozen uiteindelijk hetzelfde beroep, maar net als jij wilde ik ook eigenlijk iets heel anders. En tenslotte. Ik zie nu weer die foto van de strandhuisjes. Die is echt zo geweldig!!!!

  Geliked door 1 persoon

 3. Een gemiste carrière dus. Het lot bepaald soms wat anders. Ik had timmerman willen worden, dat leek me een leuk beroep om te doen. Alleen moest ik van mijn ouders gaan studeren, timmerman zat er niet in. Nu heb ik het als hobby.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s