‘Filmster’

In de vijfde klas van de lagere school (zou nu in groep 7 zijn) werd onze klas gevraagd om te figureren in een kinderfilm over Pietje Bel. Dat was in 1963. De filmregisseur Henk van der Linden (van de eerste Nederlandse kinderfilms) woonde in ons dorp in Zuid Limburg. Ik stond als kind vaker te kijken als er bij ons in de buurt filmopnames werden gemaakt. Ik vond het een fascinerende wereld en droomde ervan om filmregisseur te worden. Helaas heb ik het niet verder gebracht dan circuspubliek. Toen de film in 1964 in de bioscoop werd vertoond, mochten alle figuranten gaan kijken. Helaas was ik toen ziek, met als gevolg, dat ik die film zelf nooit gezien heb. Door toeval ontdekte ik, dat filmtheater Eye een filmarchief heeft en oude zwart-wit-films heeft opgeknapt en zodanig bewerkt dat ze digitaal te zien zijn. Ik waagde er een mailtje aan en ben nu in het bezit van een stream met de film ‘De wereld van Pietje Bel’.

Vanmiddag ben ik even weg geweest van deze wereld en was weer terug in mijn kinderjaren. Ik zag mezelf zitten in het publiek. Op de bovenste foto (gemaakt van mijn laptopscherm, dus geen geweldige kwaliteit) zit ik met knot onderaan de foto. Hier beneden zit ik uiterst rechtsboven in de hoek.Als de dag van gisteren weet ik nog, dat we steeds maar weer naar buiten moesten rennen en ‘brand, brand’ roepen, zonder te lachen. En dat laatste was natuurlijk de reden, dat het zo vaak over moest. Hier beneden ren ik weg naar rechts met knot en rok.

Ik kende alleen maar het verhaal van het circus en heb ook jaren gedacht dat de film ‘Pietje Bel en het circus’ heette. Maar vandaag ontdekte ik, dat het circusgedeelte maar een klein stuk van het hele verhaal is, dat zich helemaal afspeelt in Rotterdam. Dat de filmwereld maar schijn is, zie je aan opnames die gemaakt zijn in de Rotterdamse haven en het gedeelte van het circus dat is opgenomen in een oude schuur in Thull in Zuid-Limburg. Ze willen het ons doen voorkomen alsof het allemaal ergens in Rotterdam is.

Verder is het een ontzettend cliché verhaal met een ondeugend jongetje, een boze veldwachter, de nodige achtervolgingsscènes enzovoort. Vroeger zaten de kinderen bij deze films op het puntje van hun stoel, maar of het de huidige jeugd nog zo zou aanspreken als ons, vraag ik me af. De (kinder)filmwereld heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt, met de films van van der Linden aan het begin ervan.

Ongeveer 10 dagen na plaatsing van dit blog hebben ze 3 kinderfilms van Henk van der Linden op YouTube gezet en er is op de site van Eye filmmuseum een item aan Henk besteed met ook plaatsing van 3 films. Iedereen kan nu de bewegende beelden zien. Bovenstaande vind je ongeveer na 40 minuten.

https://www.eyefilm.nl/collectie/over-de-collectie/zoeken-en-kijken/dossiers/kleine-kijkers-groot-publiek-de-kinderfilms

17 gedachtes over “‘Filmster’

 1. Wat een avontuur zal dat geweest zijn voor jullie als lagere schoolkinderen! Is toch schitterend dat er nog zoveel van die oude fims bewaard gebleven zijn, hè en dat je met behulp van de huidige moderne middelen die film gewoon terug kunt zien.
  Even terug naar de tijd van vroeger: genieten!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ha Jeanne,

  Wat leuk dat we elkaar dus tijdens de opnames van Pietje Bel zijn tegengekomen- zonder het van elkaar te weten overigens. Net als Marlies dus, met korte haartjes op de foto. Ik deed toen vakantiewerk bij Henk van der Linden (Jos is zijn dochter), mijn vader, zus, broer en zus speelden mee. Het was Holywood in Thull en dat vond dit jungske geweldig. We zijn inderdaad één dag naar Rotterdam gegaan om lokale opnames te maken. Ik mocht sjouwen met het statief en het gymnasiaste was totaal uitgeput die avond. De rest werd allemaal in Thull opgenomen ja.
  Hij deed alles zelf. Zijn camerawerk was klasse en in zijn films schijnt altijd de zon.
  Henk leeft nog steeds, oud en versleten, dat wel.
  Ik stuur je deze site voor meer info:
  https://rexfilms.wordpress.com/

  Hartelijke groet en o ja, waarschijnlijk half april verschijnt mijn Schinnense historische roman Duvelsprie.

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s