Rondje bij Schardam

Zondagmiddag wandeling door Schardam, dorpje aan het IJsselmeer. Een Banpaal en de Hervormde kerk zijn blikvangers.

De banpaal uit 1761 is een rijksmonument. De Eenhoorn bovenop en het wapen van Hoorn op de paal markeerde vroeger het rechtsgebied van Hoorn. Als je verbannen werd moest je dus voorbij die banpaal en mocht je het gebied niet meer in.

Een banne was dus een rechtsgebied, wat vaak overeenkwam met een stadsgebied. In onze taal zitten nog allerlei verwijzingen naar het vroegere rechtssysteem: in de ban doen, bandiet, verbannen, banneling en je hebt nog bandijken. Plaatsnaam Banne Buiksloot en Vrijenban een wijk in Delft hebben hun naam er ook aan te danken.

14 gedachtes over “Rondje bij Schardam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s