We merkten weinig om ons heen over het feit, dat we in code rood gebied wonen. We doen voorzichtig, blijven goed nadenken wat wel en niet kan. Maar opeens is er een kentering in de beleving. Het gevaar komt dichterbij. Een Purmerendse middelbare school is dicht vanwege 9 besmette leraren. Op de openbare basisschool in ons dorp zijn 4 leraren besmet. Hoe vergaat het onze zoon op zijn school in Hoorn? Hoelang gaat dat daar nog goed?
Ondertussen repeteren wij wekelijks met ons koor geheel coronaproof. We voelden ons goed daarbij. Iedereen deed voorzichtig en we hielden ons aan de voorschriften, die er zijn vanuit korenland op advies van de RIVM. Tot nu toe. Opeens komen er meldingen in het nieuws over koren, die ondanks alle genomen voorzorgsmaatregelen toch een besmettingsuitbraak hebben:
- een Leids koor, dat zich goed aan alle voorschriften hield: een kwart van het koor besmet
- musical Soldaat van Oranje stopgezet vanwege besmettingen
- twee zangkoren in Heerde hadden eerder in september al besmettingen
We weten dat zingen een bezigheid is, die risicovoller lijkt, dan gewoon praten met elkaar. Het is niet helemaal bekend waarom, maar er zijn toch al flink wat signalen, dat bij zingen het gebruik van de stembanden functioneert als een soort bellenblaasset die kleine druppeltjes extra lang laat zweven en ver laat verspreiden. (Brits experiment) Daar troffen wij natuurlijk onze maatregelen voor, zoals een hoge oefenruimte, maar dat deed het koor in Leiden ook.

Ik zit in het bestuur van ons koor en ik voel een grote verantwoordelijkheid. De mensen willen dolgraag zingen, maar nu wij in code rood gebied zitten en er dus àl meer mensen dicht om ons heen besmet raken, moeten we toch extra waakzaam zijn. Misschien is het tijd voor een harde, onpopulaire maatregel voor ieders bestwil. Daarover gaan we de koppen nog even bij elkaar steken. (op anderhalve meter). Gelukkig hebben we Zoom achter de hand en kunnen wij altijd doorzingen. Dat is surrogaat, maar dat zal waarschijnlijk toch moeten.
Mijn blog was al gepubliceerd toen ik de krant opensloeg en ik deze aanvulling zag:

Sterkte met de beslissingen.
Op vr 2 okt. 2020 om 08:22 schreef Sjannesblog
> > > > > > > Jeanne van Sjannesblog posted: ” > We merkten weinig om ons heen over het feit, dat we in code rood gebied > wonen. We doen voorzichtig, blijven goed nadenken wat wel en niet kan. Maar > opeens is er een kentering in de beleving. Het gevaar komt dichterbij. Een > Purmerendse middelbare school i” > > > >
LikeLike
Bedankt. Wijsheid gewenst.
LikeGeliked door 1 persoon
Beste Jeanne, Betreft het het dorp Ilpendam, waar ik familie heb wonen, of een ander dorp?
LikeGeliked door 1 persoon
Klopt
LikeLike
Heel moeilijk, die onpopulaire maatregelen te moeten nemen. Onze dochter zit in het hoofdbestuur van de voetbalvereniging en verleden week werd door het bestuur besloten de kantine te sluiten, zij durfden niet langer de verantwoording te nemen. Beslist geen populaire maatregel maar dochter staat er helemaal achter.
LikeGeliked door 1 persoon
Ha Sjanne,
wij zingen al niet sinds de eerste lockdown.
Daar zit natuurlijk ook de zomervakantie tussen.
Maar daarna zijn we nog niet begonnen…
Onze dirigent wordt vandaag geopereerd (rug) en ik vraag me sterk af of mijn geliefde koor nu niet ter ziele gaat… :-((
Ik durf nu echt niet te gaan zingen.
Alleen thuis, in de huiskamer.
Groetjes!
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, balen hè.
LikeLike
Lastig hé. Het ‘gezonde verstand’ is natuurlijk ook een relatief begrip… Wij worstelen er op school ook mee.
LikeGeliked door 1 persoon
Wat is wijsheid dan in deze… Wat je ook doet, je bent als bestuur aansprakelijk.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik denk dat het verstandig zou zijn om (voorlopig) het zingen in het koor even te laten voor wat het is
LikeGeliked door 1 persoon
Misschien toch maar even pas op de plaats maken. Ondanks alle pogingen tot indammen blijft dat eigenzinnige virus zich verspreiden, hopelijk minder heftig, maar we zijn er nog lang niet van af.
LikeGeliked door 1 persoon
Lastige keuzes en nooit populair …. maar voorzichtigheid kan nooit kwaad, zeker nu alles weer opflakkert.
LikeGeliked door 1 persoon
In de Peel zijn veel koorleden overleden. Carnaval kreeg daar aanvankelijk de schuld. Dat terwijl er in Eindhoven veel minder aan de hand was. Zullen echt wel carnaval gevierd hebben, maar daar zijn relatief veel minder koren.
Er kwamen verhalen dat het in het repeteren zat en in de nazit. Echt duidelijk werd het me destijds allemaal niet. Nu vermoed ik dat het ook in het diep inademen kan zitten. Dat verklaart ook dat de leden getroffen worden en niet de toehoorders. Mogelijk kan een ander repertoir, waar minder lucht voor nodig is, een oplossing zijn?
LikeGeliked door 1 persoon
Ik begrijp dat koormensen willen zingen. Ik was er zelf een en ik heb er een in huis. Maar eerlijk gezegd begrijp ik er helemaal niets van als koren, weliswaar met aanpassingen, toch doorgaan
LikeGeliked door 1 persoon
Tja
LikeLike
Ik zit in een blaas orkestje en loop tegen hetzelfde probleem aan. Vanaf maart niet meer samen geoefend. Tot aan een maand geleden, want toen zijn wij met een klein gezelschap toch weer iets gaan doen. Twee meter uit elkaar zitten en een hoes over de beker van het instrument, zijn de voorzorgsmaatregelen die wij nemen. En opletten bij de nazit, meer kunnen wij niet doen.
Maar een koor is vaak veel groter, en dan is ‘Zoom’ een oplossing om toch te kunnen zingen, al is het surrogaat.
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, wat een dilemma. Misschien toch maar het zekere voor het onzekere.
LikeGeliked door 1 persoon
Wij zingen met ons popkoor al maanden niet. We zouden weer gaan beginnen, met de nodige aanpassingen, maar voorlopig is dat weer van de baan.
LikeGeliked door 1 persoon