Code rood

We merkten weinig om ons heen over het feit, dat we in code rood gebied wonen. We doen voorzichtig, blijven goed nadenken wat wel en niet kan. Maar opeens is er een kentering in de beleving. Het gevaar komt dichterbij. Een Purmerendse middelbare school is dicht vanwege 9 besmette leraren. Op de openbare basisschool in ons dorp zijn 4 leraren besmet. Hoe vergaat het onze zoon op zijn school in Hoorn? Hoelang gaat dat daar nog goed?

Ondertussen repeteren wij wekelijks met ons koor geheel coronaproof. We voelden ons goed daarbij. Iedereen deed voorzichtig en we hielden ons aan de voorschriften, die er zijn vanuit korenland op advies van de RIVM. Tot nu toe. Opeens komen er meldingen in het nieuws over koren, die ondanks alle genomen voorzorgsmaatregelen toch een besmettingsuitbraak hebben: 

 • een Leids koor, dat zich goed aan alle voorschriften hield: een kwart van het koor besmet
 • musical Soldaat van Oranje stopgezet vanwege besmettingen
 • twee zangkoren  in Heerde hadden eerder in september al  besmettingen

We weten dat zingen een bezigheid is, die risicovoller lijkt, dan gewoon praten met elkaar. Het is niet helemaal bekend waarom, maar er zijn toch al flink wat signalen, dat bij zingen het gebruik van de stembanden functioneert als een soort  bellenblaasset die kleine druppeltjes extra lang laat zweven en ver laat verspreiden.  (Brits experiment) Daar troffen wij natuurlijk onze maatregelen voor, zoals een hoge oefenruimte, maar dat deed het koor in Leiden ook.

Ik zit in het bestuur van ons koor en ik voel een grote verantwoordelijkheid. De mensen willen dolgraag zingen, maar nu wij in code rood gebied zitten en er dus àl meer mensen dicht om ons heen besmet raken, moeten we toch extra waakzaam zijn. Misschien is het tijd voor een harde, onpopulaire maatregel voor ieders bestwil. Daarover gaan we de koppen nog even bij elkaar steken. (op anderhalve meter). Gelukkig hebben we Zoom achter de hand en kunnen wij altijd doorzingen. Dat is surrogaat, maar dat zal waarschijnlijk toch moeten.

Mijn blog was al gepubliceerd toen ik de krant opensloeg en ik deze aanvulling zag:

18 gedachtes over “Code rood

 1. Sterkte met de beslissingen.

  Op vr 2 okt. 2020 om 08:22 schreef Sjannesblog

  > > > > > > > Jeanne van Sjannesblog posted: ” > We merkten weinig om ons heen over het feit, dat we in code rood gebied > wonen. We doen voorzichtig, blijven goed nadenken wat wel en niet kan. Maar > opeens is er een kentering in de beleving. Het gevaar komt dichterbij. Een > Purmerendse middelbare school i” > > > >

  Like

 2. Heel moeilijk, die onpopulaire maatregelen te moeten nemen. Onze dochter zit in het hoofdbestuur van de voetbalvereniging en verleden week werd door het bestuur besloten de kantine te sluiten, zij durfden niet langer de verantwoording te nemen. Beslist geen populaire maatregel maar dochter staat er helemaal achter.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ha Sjanne,

  wij zingen al niet sinds de eerste lockdown.
  Daar zit natuurlijk ook de zomervakantie tussen.
  Maar daarna zijn we nog niet begonnen…

  Onze dirigent wordt vandaag geopereerd (rug) en ik vraag me sterk af of mijn geliefde koor nu niet ter ziele gaat… :-((

  Ik durf nu echt niet te gaan zingen.
  Alleen thuis, in de huiskamer.

  Groetjes!

  Geliked door 1 persoon

 4. In de Peel zijn veel koorleden overleden. Carnaval kreeg daar aanvankelijk de schuld. Dat terwijl er in Eindhoven veel minder aan de hand was. Zullen echt wel carnaval gevierd hebben, maar daar zijn relatief veel minder koren.

  Er kwamen verhalen dat het in het repeteren zat en in de nazit. Echt duidelijk werd het me destijds allemaal niet. Nu vermoed ik dat het ook in het diep inademen kan zitten. Dat verklaart ook dat de leden getroffen worden en niet de toehoorders. Mogelijk kan een ander repertoir, waar minder lucht voor nodig is, een oplossing zijn?

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik zit in een blaas orkestje en loop tegen hetzelfde probleem aan. Vanaf maart niet meer samen geoefend. Tot aan een maand geleden, want toen zijn wij met een klein gezelschap toch weer iets gaan doen. Twee meter uit elkaar zitten en een hoes over de beker van het instrument, zijn de voorzorgsmaatregelen die wij nemen. En opletten bij de nazit, meer kunnen wij niet doen.

  Maar een koor is vaak veel groter, en dan is ‘Zoom’ een oplossing om toch te kunnen zingen, al is het surrogaat.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s