Nieuwe natuur van de tekentafel

Vroeger heb ik in de aardrijkskundeles geleerd over de Hondsbossche Zeewering. Een stuk zwakke kust, die versterkt werd door een dijk om overstromingen tegen te gaan. De 5,5 kilometerlange dijk ligt er nog, maar men heeft bedacht, dat daar toch meer duinversterking nodig is, terwijl de natuur die in het verleden, daar allemaal weggeslagen heeft.

Nu ligt daar vóór de zeewering een prachtig breed strand en een paar stevige rijen duinen, eigenhandig gemaakt door mensenhanden. Sinds 2014 is men begonnen met enorme zandsuppleties te storten over een strook van 2.5 kilometer en is er helmgras gepland. De nieuwe duinen en strand moeten niet alleen veiligheid bieden, maar ook het toerisme en de lokale economie een duwtje in de rug geven.

Het is nog niet klaar. Vrachtwagens reden af en aan toen wij er waren. Op zee, dicht langs de kust werd zand opgehaald en het water geloosd. Het was een mooi schouwspel en dat vonden wij niet alleen.

Er wordt gewerkt aan een lagune, achter de eerste duinenrij. En verder zie je overal jonge duintjes ontstaan.

Ongelooflijk, dat dit kan. De mens maakt de aanzet, de natuur doet het verdere werk. Ondertussen heeft men er hier dus een prachtig natuurgebied bij en heerlijk brede stranden. Ik ben benieuwd hoe het zal zijn, als het helemaal af is.

12 gedachtes over “Nieuwe natuur van de tekentafel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s