Rondje Rustenburg

Rustenburg zou voor vandaag ons begin- en eindpunt zijn van de wandeling. Over de sluisbrug liepen we de dijk op van de Schermerpolder.

Welkom in het land van Leeghwater’ wisten ze daar te melden. De man was verantwoordelijk voor de drooglegging van diverse polders in dit gebied, zoals de Beemster, de Purmer, de Wormer en dus ook de Schermer. De lucht zat vol bonkige wolken, die de zon belemmerden om door te breken. Het was wat fris, maar heerlijk wandelweer. Vanaf de dijk keek je mooi ver over de Schermer uit en ook kon je daar prachtige bedrijven zien liggen.

In Ursem heeft men twee kerken, een katholieke en een gereformeerde. Bij de aanblik van de laatste waande ik me in het buitenland, zo’n totaal on-hollandse kerk aan de buitenkant. De zaalkerk staat op een terp en heeft een houten klokkentoren.

Het heeft ook wel met de bijzondere stijl van de voormalige pastoriewoning ernaast te maken, dat deze hoek van het dorp zo’n aparte uitstraling heeft.

Buiten Ursem volgden we een stukje de bordjes van het Noordhollandpad. Over een een rustig weggetje liepen we richting het polderhuis en de molen ‘Nieuw Leven’. Deze molen is in 1608 gebouwd en gebruikt voor het droogmalen van de Wogmeer.

De achtkantige bovenkruier stond te draaien toen wij erop af liepen. Ik was bang, dat het draaien van de molen geen ruimte liet voor ons om ons pad te vervolgen. Er was net anderhalve meter ruimte tussen de zwiepende wieken en de sloot. Nog nooit was ik zo dichtbij zo’n draaiende molen. Best imposant en indrukwekkend. Ik probeerde een foto te maken van de beweging van zo dichtbij.

Een grasdijk leidde langs de ringvaart van de Wogmeer. Een prachtige kronkeldijk nu nog eens geaccentueerd door mooie rietkragen.

In de verte lag Hensbroek, waar we heen gingen.

Een paar dingen die me opvielen bij het doorkruisen van dit lintdorp zette ik even in een collage bij elkaar.

Bij het laatste weggetje richting Rustenburg zorgde de laagzakkende zon weer voor mooi scheerlicht. Wat is het toch mooi om in de herfst in de vroege avond te mogen wandelen.

12 gedachtes over “Rondje Rustenburg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s