Rozevingerige dageraad

De rozevingerige dageraad blijkt een veelgebruikte uitdrukking van Homerus te zijn als hij het over de dageraad heeft. Ook in de mythologische verhalen kwam dat woord voor, gerefereerd aan de roze vinger van Eos/Aurora, de godin van de dageraad.

Als godin van de dageraad verrijst Eos (Latijns equivalent: Aurora) ’s morgens vroeg om met haar roze vingers (ροδοδακτυλος —  rhododaktylos) de gouden poorten van de hemelen tijdig voor haar broer Helios, die in het oosten vanuit de oceaan oprijst, te openen. Zij heft de donkere sluier van de nacht op en strooit rozen op zijn baan. Bron: Dirk.Wusten.be De Aurora-fresco in het Palazzo Rospigliosi Pallavaccini in Rome (1613)

Ik had er nog nooit van gehoord. Ik ben niet klassiek geschoold en daarom kom ik pas met dit poëtische woordgebruik in contact, nadat ik op facebookpagina Celebrate the Dutch Landscape, waar je Nederlandse landschapsfoto’s kunt plaatsen, onderstaande foto postte. Ik duikelde hem op uit mijn fotoarchief.

Dit schouwspel zag ik in februari 2016, toen ik op een wintermorgen op de bus stond te wachten aan het Noord-Hollands kanaal. Een kijker op de facebooksite merkte op: Wauw, rozevingerige dageraad! Iemand anders reageerde met de vraag: vingerig een nieuw woord? Waarop de eerste reageerder antwoordde: nee Homerus.

Zodoende. Weer wat geleerd! De foto had trouwens heel veel likes op FB. Ik heb hem trouwens al eens op mijn blog gezet ook. Kijk maar hier.

18 gedachtes over “Rozevingerige dageraad

  1. Wat interessant en leuk om te weten. Het is ook een weergaloze foto!

    Op vr 29 jan. 2021 om 08:20 schreef Sjannesblog

    > Jeanne van Sjannesblog posted: ” De rozevingerige dageraad blijkt een > veelgebruikte uitdrukking van Homerus te zijn als hij het over de dageraad > heeft. Ook in de mythologische verhalen kwam dat woord voor, gerefereerd > aan de roze vinger van Eos/Aurora, de godin van de dageraad. ” >

    Geliked door 1 persoon

  2. Prachtige foto! Echt wauwwww. En ook al ben ik wel klassiek geschoold, ik kende het verhaal niet. Of ik ben het vergeten of ik heb die les net even niet goed opgelet. Dat laatste kan natuurlijk ook. 😉 Maar dankjewel voor het verhaal. Mooi.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s