IJspret

Mijn schaatsen heb ik definitief aan de wilgen gehangen. Weliswaar met pijn in het hart, maar het risico om te vallen, zeker met dat hobbelige ijs, wat er nu op veel plaatsen ligt, is te groot geworden. Maar met dit prachtige weer hou je mij niet binnen en met mij natuurlijk veel mensen. Ik zie de afgelopen dagen iedereen zo verschrikkelijk genieten. Heerlijk! IJs biedt ook zoveel mogelijkheden aan vertier. Achter ons huis is de ijsbaan van het dorp. Er wordt volop geschaatst, maar het is ook een plek waar oud en jong elkaar treft, zo gezellig.

Al wandelend langs de Purmerringvaart zie je de betere schaatsers gaan. Je kunt hier overal in het land schaatsen, zo mooi!

Zelf genieten wij al wandelend van alles wat er te zien is op en rondom het ijs. Deze mensen koesteren zich al in de zonnewarmte.

We liepen richting Monnickendam. Op meertje het Stinkevuil was het net een oud Hollands plaatje

In het centrum van Monnickendam leek het wel Après Ski, overal afhaal borrels buiten. Het zag er ouderwets gezellig uit. De kou zorgt er wel voor dat ze er geen uren blijven staan, dat maakt het dan wel weer meer coronaproof.

Maar je lust wel wat als je op de Gouwzee gewandeld of geschaatst hebt.

De hele Gouwzee is dichtgevroren, dus is het voormalige eiland Marken over het ijs bereikbaar. Het is nogal een hobbelige ondergrond, waarop het moeilijk lopen of schaatsen is, maar je ziet toch wel mensen die kant opgaan.

Ingezoomd zie je het beter en bovendien zie je dat we goed worden bewaakt!

Verderop troffen we de ijszeilers aan met Marken op de achtergrond.

Daar was ook een oud Fordje van stal gehaald.

Op meertje de Leek waren anderen bezig met een slee, ook al zo’n mooi ouderwets exemplaar.

Jongelui vermaakten zich uitstekend op een ondergelopen landje met ijshockey.

Ook de liefhebbers van gemotoriseerde sport kunnen iets met ijs. Deze jongens gingen voor het ijscrossen, gelukkig ergens ver weg in het land.

Kortom, wat een feest voor veel mensen: ijs met zon en niet al te koud!

20 gedachtes over “IJspret

 1. Genieten!

  Op zo 14 feb. 2021 om 08:39 schreef Sjannesblog

  > Jeanne van Sjannesblog posted: ” Mijn schaatsen heb ik definitief aan de > wilgen gehangen. Weliswaar met pijn in het hart, maar het risico om te > vallen, zeker met dat hobbelige ijs, wat er nu op veel plaatsen ligt, is te > groot geworden. Maar met dit prachtige weer hou je mij niet binnen ” >

  Like

 2. Fantastische plaatjes die zo’n mooie sfeer weergeven. Gisteren wilden wij over het ijs wandelen, maar ook dat is niet zonder risico, dus ben ik na een kleine kilometer toch maar weer op de weg naast het vartje gaan lopen. Ik wil de boel wel graag heel houden.

  Like

 3. Wat een nostalgie. Ik woonde in de Alblasserwaard, dus molentochten. Soms 2 per week, Wel een beetje minder deelnemers. En eerst op houten doorlopers, daarna hoge noren. 40km.
  4 schaatsers aan een stok. Langs de molens in Kinderdijk. Prachtig.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s