De Volgermeerpolder

We vervolgden onze wandeling door de Volgermeerpolder. Jarenlang is deze polder negatief in het nieuws geweest. Tussen 1920 en 1955 werd er turf gewonnen. De zogenaamde petgaten, die ontstonden door het steken van de turf werden vanaf 1927 volgegooid met industrieel en chemisch afval vanuit de de gemeente Amsterdam. Er liggen tenminste 10.000 vaten in de grond gevuld met chemisch afval waaronder dioxine een van de giftigste stoffen door de mens gemaakt. Met zijn oppervlakte van 100 hectare was de Volgermeerpolder de grootste gifbelt van Nederland. In 1981 heeft de gemeente deze stortplaats gesloten na actievoeren van omwonenden en burgercomité Volgermeer.

Bij een informatiebord lezen we wat de aanpak is om dit natuurgebied tot een veilige omgeving te maken, want het ligt er nog wel allemaal.

Als je de polder inloopt ga je omhoog. Ja want de natuur is over de stortplaats heen gemaakt, dat blijft een vreemde gewaarwording en geen prettig idee.

Jarenlang was dit gebied niet toegankelijk, maar nu kun je er prachtig fietsen en wandelen. Doordat het in ons platte landje wat hoger ligt, heb je een mooi uitzicht.

Dit koppeltje kuifeenden hebben het erg naar hun zin met het voorjaar in aantocht.

En zo wandelden we de Volgermeerpolder weer uit op weg naar de auto. Ik wil jullie dit kastje even niet onthouden. Ik zie op blogs veel boekenkastjes aan de weg langsgaan. Dit lijkt er ogenschijnlijk ook een, maar met een ander doel.

14 gedachtes over “De Volgermeerpolder

  1. Zo zijn er wel meer en minder grote van die gifstortplaatsen netjes afgedekt met de folie der liefde omdat men er anders ook niets mee kon aanvangen, DSM heeft er meerdere. Zoals o.a. de Louisagroeve, Netjes afgedicht en voorzien van zonnepanelen. Alleen mag daar niemand komen. De bovenzijde kun je wel netjes afdichten. Wat aan de onderkant gebeurd heb je geen zicht op. Ook folies hebben niet het eeuwige leven.

    Geliked door 1 persoon

  2. Voor de sanering was de Volgermeerpolder bij natuurliefhebbers bekend vanwegecde vele ringslangen. Na afwezigheid sindsdien zijn er vorig jaar weer waargenomen en ze broeden er ook weer.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s