We vervolgden onze wandeling door de Volgermeerpolder. Jarenlang is deze polder negatief in het nieuws geweest. Tussen 1920 en 1955 werd er turf gewonnen. De zogenaamde petgaten, die ontstonden door het steken van de turf werden vanaf 1927 volgegooid met industrieel en chemisch afval vanuit de de gemeente Amsterdam. Er liggen tenminste 10.000 vaten in de grond gevuld met chemisch afval waaronder dioxine een van de giftigste stoffen door de mens gemaakt. Met zijn oppervlakte van 100 hectare was de Volgermeerpolder de grootste gifbelt van Nederland. In 1981 heeft de gemeente deze stortplaats gesloten na actievoeren van omwonenden en burgercomité Volgermeer.

Bij een informatiebord lezen we wat de aanpak is om dit natuurgebied tot een veilige omgeving te maken, want het ligt er nog wel allemaal.

Als je de polder inloopt ga je omhoog. Ja want de natuur is over de stortplaats heen gemaakt, dat blijft een vreemde gewaarwording en geen prettig idee.

Jarenlang was dit gebied niet toegankelijk, maar nu kun je er prachtig fietsen en wandelen. Doordat het in ons platte landje wat hoger ligt, heb je een mooi uitzicht.


Dit koppeltje kuifeenden hebben het erg naar hun zin met het voorjaar in aantocht.



En zo wandelden we de Volgermeerpolder weer uit op weg naar de auto. Ik wil jullie dit kastje even niet onthouden. Ik zie op blogs veel boekenkastjes aan de weg langsgaan. Dit lijkt er ogenschijnlijk ook een, maar met een ander doel.

Het is vreemd om daar te lopen, dat herken ik.
Ooit zagen wij van een koop van een huis af omdat deze enorme vervuiling bekend werd.
Maar zit het veilig ondergronds, ik blijf wantrouwend.
Leuk dat huisje met de eieren.
LikeGeliked door 1 persoon
Dank, en eens! Ik heb daar vaak gefietst. Hoe het nu is voelt wel goed aan.
LikeGeliked door 1 persoon
Ben er nooit geweest en dat blijft waarschijnlijk zo. Hopelijk hebben de huidige generaties wat geleerd. Die foto waarmee je laat zien dat het gebied hoger ligt, vind ik een prachtige illustratie
LikeGeliked door 1 persoon
Hoe mooi het er ook uitziet nu, het blijft een eng idee.
LikeGeliked door 1 persoon
Zo zijn er wel meer en minder grote van die gifstortplaatsen netjes afgedekt met de folie der liefde omdat men er anders ook niets mee kon aanvangen, DSM heeft er meerdere. Zoals o.a. de Louisagroeve, Netjes afgedicht en voorzien van zonnepanelen. Alleen mag daar niemand komen. De bovenzijde kun je wel netjes afdichten. Wat aan de onderkant gebeurd heb je geen zicht op. Ook folies hebben niet het eeuwige leven.
LikeGeliked door 1 persoon
Laat ons hopen dat de leeflaag nog lang in stand mag blijven. Vogels hebben er intussen alvast hun thuis gevonden. Hopelijk geen gesmolten ijsjes in dat erg originele kastje…. 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Het is dan toch mooi daar, ondanks de vuile onderliggende lagen…
LikeGeliked door 1 persoon
Voor de sanering was de Volgermeerpolder bij natuurliefhebbers bekend vanwegecde vele ringslangen. Na afwezigheid sindsdien zijn er vorig jaar weer waargenomen en ze broeden er ook weer.
LikeGeliked door 1 persoon
Mooie herstel van de natuur dus.
LikeLike
Hoe groot is die polder?
LikeGeliked door 1 persoon
Blijft dus een gebied waar ze de vinger aan de pols houden.
LikeGeliked door 1 persoon
Hier is een eitjeskistje, lekkere verse eitjes
LikeGeliked door 1 persoon
Hier niet ver vandaan is ook een vuilnisberg tot natuurgebied gemaakt ik vraag me af of ontruimen niet beter is. Wel een mooie omgeving ondanks wat je er over weet,
LikeGeliked door 1 persoon
Het ontruimen is juist het probleem. Wie wil die troep hebben?
LikeLike