De Belmermeerpolder

Ten zuidoosten van Broek in Waterland ligt de Belmermeerpolder. Hier hebben we nog niet vaak gewandeld, dus werd dit vandaag ons wandelgebied. Er loopt een lange rechte weg door de Belmermeer, meestal vrij saai.

We gingen de Poppendammergouw op. De naam van die weg vind ik altijd zo apart. Archeologische vondsten hebben uitgewezen, dat de naam komt van een verdwenen dorpje, dat hier tussen de 10e en de 12e eeuw bewoond werd, maar keer op keer weer wegzakte in het veen. Nu is er nog een boerderij met de naam Poppendam. De brug in de verte is ‘de brug over de Poppendammergouw’.

Het was daar niet bepaald saai te noemen. Eerst een prachtig vergezicht op Holysloot.

Een monument ter nagedachtenis aan de overstroming van Waterland in 14-01-1916. Een groot deel van Waterland, ook ons dorp, kwam maanden onder water te staan, toen de zeedijk bij Uitdam doorbrak. Zomers verborgen in het riet, toont het ’s winters groot verdriet, staat erbij te lezen. De golf van negen brokstukken symboliseert de hoogte van de verschillende waterstanden tijdens deze ramp.

Het is een vrij boertig gebied, maar alles lijkt daar te kunnen. Een prachtig, modern huis staat naast een boerenbedrijf in verval.

Dan passeren we de vreemdste poortwachters ooit. We keken onze ogen uit, want het bleef niet bij poortwachters alleen. Lugubere woonplek. Op deze manier je huis decoreren kan alleen maar als je veraf gelegen woont, midden in zo’n polder.

Gelukkig gaf de natuur een lieflijker aanblik.

We kwamen uit op de weg tussen Ransdorp en Zunderdorp. Beide dorpen lieten we links liggen. Vlak voor Zunderdorp sloegen we af naar de Volgermeerpolder, waarover morgen meer.

15 gedachtes over “De Belmermeerpolder

 1. Een mooi verhaal en serie foto’s.
  Wat voor iemand zou in dat huis wonen, zo vreemd…
  Ik zie veel water, mooi voor de Grutto’s die vast snel het land binnenkomen.
  Goed de info en tekst ter nagedachtenis aan de overstroming in 1916, eigenlijk niet zo heel lang geleden.
  Je maakte een prachtig portret van de reiger.

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooie wandeling met dito verslag en foto’s.

  Op za 20 feb. 2021 om 08:49 schreef Sjannesblog

  > Jeanne van Sjannesblog posted: ” Ten zuidoosten van Broek in Waterland > ligt de Belmermeerpolder. Hier hebben we nog niet vaak gewandeld, dus werd > dit vandaag ons wandelgebied. Er loopt een lange rechte weg door de > Belmermeer, meestal vrij saai. We gingen de Poppendammergouw op. D” >

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s