De Kleine Weerd

En daar liep ik weer eens te dwalen langs de Maas in natuurgebied de Kleine Weerd aan de zuidkant van Maastricht. Het was een hele tijd geleden, dat ik in het zuiden was. Nu toch maar eens de stoute schoenen aangetrokken, want dan konden we er ook een familiebezoek aan vastkoppelen. Het zijn van die overwegingen in coronatijd, die ik best spannend vind. Maar daar aan de Maas, doet niemand mij wat. De natuur is nog niet ver, maar het is toch leuk om al wat er al bloeit op de foto te zetten.

Het gebied ligt vlak bij het gouvernementsgebouw oftewel het provinciehuis van Limburg, waar ze roerige tijden doormaken.

Op de hoek daartegenover staat een klein monument ter ere van de in Maastricht geboren schrijver en natuurbeschermer Jac. P. Thijsse (1865-1945). Het abstract vormgegeven monument van de kunstenaar Cor van Noorden uit 1967 dient tevens als vogelvoedertafel. 

Het huidige natuurgebied bestaat voor een deel uit het restant van een vroeger eiland in de Maas, “Kleine Weerd” geheten. De natuur is hier ruig, veel wilgenstruiken en uitgebloeide kaardenbollen.

De gelige kleur van korstmossen wijst op veel stikstof in de lucht. Die gelige aanslag viel me hier op.
Konik paarden en de vele vogelsoorten zijn nog niet gesignaleerd. Ik kon enkel een paar musjes en wat aalscholvers traceren. Eerst zag ik een stelletje op de strekdam zitten met zicht op de stad.

Hoog in de boom keek dit exemplaar richting de Pieterberg aan de overkant van de Maas.

Daar staat ook het kasteeltje van André Rieu.

Langs de waterkant liggen basaltstenen als oeverversterking. Het gebied kan wel overstromen bij hoog water van de Maas.

En dan nog zo’n mooie boom, die toch al aardig groen begint te kleuren. Veelbelovend!

12 gedachtes over “De Kleine Weerd

  1. Ik heb afgelopen week ergens rondgelopen op de Beukenberg in Oirsbeek. daar hebben ze de voormalige Boymansgroeve en het stort omgetoverd tot natuurgebied en hoogste punt in dat deel van het plateau. Dat word ook een prachtig wandelgebied.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s