Wildrijk

Ik heb me een middag in Frankrijk gewaand. Daar had ik een paar jaar geleden namelijk eens een blauw tapijt van wilde hyacinten gezien. En daar moest ik sterk aan denken toen ik met fotomaatjes M&M door Wildrijk wandelde. Wildrijk is een betrekkelijk klein, rechthoekig bosperceel in de buurt van Maartenszee in de kop van Noord-Holland. Ooit waren er in het westen van de Zijperpolder meerdere bosrijke buitenplaatsen van welgestelde Amsterdamse kooplieden. Het Wildrijk is ook aangelegd als buitenplaats en als een van de weinige bewaard gebleven. Vanaf 1940 heeft Landschap Noord-Holland zich over dit aparte stinzenbos ontfermt. We wandelden een pijltjesroute en kwamen op plekken, waar overal om ons heen de blauwe gloed van de boshyacint te zien was.

Apart vond ik, dat er ook overal rose hyacinten tussen stonden, maar de kleur blauw houdt de overhand.

Een steenhommel werkte heel wat bloemen af en deed er zich te goed aan.

De paden zijn hier en daar kronkelig.

Er lagen bunkers, die totaal begroeid waren, wat weer voor variatie in het landschap zorgde.

Oud hout lag hier wel erg decoratief te zijn!

Er zijn slootjes en kleine waterpartijen. Het zat er vol kroos

of het water was apart zwart. We misten de kikkers.

Na al dat blauw viel ons oog op een nieuw foto-object, de varens. Als straks de wilde hyacint is uitgebloeid, is de varen waarschijnlijk de volgende bodembedekker in dit bos.

Ik had nog nooit van Wildrijk gehoord en werd totaal verrast. En deze middag had nog meer verrassingen voor ons in petto!

26 gedachtes over “Wildrijk

 1. toen we poosje geleden uitvaart in Haarlem bezchten bleek daar ook alles blauw te zien van de hiacynthen, gewoon langs de provinciale weg, alle groenstroken zagen blauw. het zal wel aan de zavelgrond liggen, maar b die dingen planten zich voort als een razende Roeland, ook in mijn achtertuin in Gronsveld heeft zich het zestal plantjes dat ik ooit heb gezet over de hele tuin uitgebreid, Niet uitgestoeld, zoals narcissen doen, maar meters ver over gesprongen. wat zoujdat zijn, kan toch alleen maar door zaadvorming, lijkt mij.

  Like

 2. Schitterende beelden van de boshyacinten en ook de krul van de varen vind ik zeer geslaagd.
  Hier in België hebben we ook een paar (wat al te zeer bekende) plekken waar rond deze tijd de boshyacinten in volle bloei staan.

  Geliked door 1 persoon

 3. Prachtig! Ik groeide op naast een bos waar je dit in het voorjaar ook kon vinden. Snotnagels noemden wij ze en we plukten handenvol waarna we de boswachter van de graaf achter ons aan kregen. In het Hallerbos bij Brussel is dit ook te zien en ik wilde daar altijd eens heen om dat op de foto te nemen maar het is daar dan loeidruk. Dus een volgend jaar voorjaar eens naar Noord-Holland.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s