Oisterwijkse bossen en vennen

Voor kraamvisite alleen is het wel een verre reis. Wij koppelden er dus ook een mooie rondwandeling aan vast door de Oisterwijkse bossen en langs een stuk of 8 vennen met klinkende namen als Kolkven, voorste en achterste Goorven, Witven, klein en groot Aderven en Staalbergven.

Tussen Hilvarenbeek en Sint Michielsgestel ligt een brede en uitgestrekte dekzandrug, die zijn oorsprong vindt in de IJstijd. Van oudsher zijn het, samen met Kampina, natuurgebieden met hoge natuurwaarden. Ze zijn representatief voor wat ooit het oerlandschap van Brabant moet zijn geweest.

Pieter Van Tienhoven, (1875-1953) een mede grondlegger van Natuurmonumenten is het gelukt om m.b.v. subsidiegeld van de gemeente, het gebied op te kopen. Een exploitant, die het land in 1912 had gekocht dreigde met kappen van bomen en drooglegging van de vennen, allemaal om er villa’s te kunnen bouwen. In 1935 schonk de gemeente de van Tienhovenbank aan Pieter want dankzij hem kunnen we nu nog heerlijk genieten van de mooie vennen en bossen.

Overal vind je rustige plekken aan de waterkant.

Als je goed kijkt zitten er veel insecten, waarvan de libellen het meest in het oog springen. Namen heb ik er (nog) niet bij. Wie ze weet, ik hoor het graag.

Er zijn denk ik wel wat andere soorten bij, dan in onze eigen omgeving voorkomen. Een apart gebied hier, waar het mooi wandelen is.

9 gedachtes over “Oisterwijkse bossen en vennen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s